Хељда има една исклучително интересна карактеристика што ја немаат другите житарки. На тревното стебло се развиваат до 2000 големи миризливи, бели, розови и црвени цветови наредени во кластери многу богати со нектар.

Цветовите се развиваат нерамномерно така што времето на цветање трае до 30 дена. Затоа, фармерите ја користат оваа природна симбиоза на пчели и хељда на два начина: ги доведуваат пчелните кошници до расцутена хељда, а во исто време добиваат одличен мед и го зголемуваат приносот на ова зрно со максимално ѓубрење, кое може да биде и до 50% повисоко отколку без пчели.

Ѓоко Зечевиќ, познат пчелар и дипломиран економист, опишува сцена со која се среќава секој ден на 1.400 метри надморска височина каде што одгледува пчели, прави мед и ја подобрува опремата за пчеларство. Потекнува од пчеларско семејство, а преку своето богато триесетгодишно искуство стекнал драгоцено знаење. Тој зборуваше за придобивките од медот од хељда за списанието „Magic Herbs“

– Нектарот собран од цветовите на хељдата и преработен во мед има висока пазарна цена, но и голема побарувачка. Има темна боја, има силен и тажен мирис и многу специфичен вкус – малку непријатен, па лесно се препознава. Овој мед е многу богат со минерали, особено со железо.

Advertisement

Многу е корисен при болести на крвните садови, висок крвен притисок, анемија, авитаминоза, разни крварења и многу други болести – објасни овој искусен пчелар.

Advertisement