ПЧЕЛАР ОБЈАСУВА: Еве како правилно се користи медот и за кого е опасен!Пчеларот и професорот објаснија дека многу луѓе веруваат во заблуди за медот и неговиот ефект врз здравјето.Во пресрет на традиционалниот есенски саем за мед, што се одржува во Белград по 47 -ти пат, многу се зборува за важноста и улогата на пчелните производи кога станува збор за здравјето на населението, па дури и во случај на коронавирус.

На пчелните производи не треба да им се припишуваат магични својства, бидејќи тогаш се случува никој сериозно да не обрне внимание на нивниот навистина ефикасен ефект, забележува проф. Д -р Зоран Станимировиќ, од Катедрата за биологија, Факултет за ветеринарна медицина, кој исто така е пчелар.„Прополисот покажа најмногу ефекти кои се добри за човечкото тело, за влијанието врз здравјето и кондицијата, како во превенцијата, така и во лекувањето на некои болести. Има многу работа за ова, но сите се експериментални и немаат конзистентни резултати, што значи дека с yet уште не го достигнале нивото што може да се претвори во решение во форма на лек кој ќе има специфичен апликација и пропишува за одредена болест. “, Нагласува професорот Станимировиќ.

Пчелните производи се дар на природата и производ на живо суштество, но не се произведуваат на ист начин, сите фармацевтски компании не се стандардизирани, бидејќи во својата структура имаат побезбедни, стандардизирани суровини, избегнуваат да прават лекови од пчела производи.

„Затоа имаме ситуација кога многу добри ефекти на пчелните производи не се земаат предвид, на пример мед на рани, прополис на белите дробови, има врати и дела поврзани со ковид 19, во кои се вели дека прополис, полен и мед во мешавина може да го намали.оваа бора со цитокини. да се спречи овој инфламаторен ефект предизвикан од ковид “, додава професорот, но нагласува дека ова не се научно докажани ефекти и дека не треба да се сфатат лесно.

Advertisement

Се разбира, нагласува професорот, пчелните производи никогаш не треба да се третираат како лек и да се користат за лекување. Особено е катастрофално што производителите на мед се појавуваат во медиумите, најчесто верувајќи дека имаат право да зборуваат за лековитите својства на пчелните производи. Ова може да се дискутира само врз основа на добро проверени податоци и клинички студии.

Пчелните производи го зголемуваат и зајакнуваат имунитетот како дополнителна храна бидејќи медот е и храна и лек, но може да биде и отров, на пример за дијабетичари. Меѓутоа, во секој случај, ако правилно ги користиме пчелните производи и ако имаме соодветна исхрана, професорот Станимировиќ посочува дека тие во секој случај можат да придонесат за подобра состојба и здравје на сите нас.

„Правилната употреба на пчелни производи значи дека секое утро се пие лажичка мед во топол пијалок, дури и од оние кои имаат некои проблеми со метаболизмот. Не би препорачал навечер, но до околу шест часот, повторно преку топол пијалок, температурата не е повеќе од 35 степени, да промешате лажичка мед и да го испиете со прополис или полен “, советува професорот.

Добро е малите деца да се навикнат на мед, но не премногу, како поради проблеми со здравјето на забите, така и поради проблеми со метаболизмот. Доволно е децата да јадат парче леб со путер и мед еднаш или двапати неделно.

Прополисот, исто така, може да се користи со топли пијалаци, а исто така може да се користи за плакнење на грлото со воспаление и секаков вид вирусна инфекција.

„Апелирам до лекарите, одредени терапии и пчелни производи се дополнителни средства, храна што се користи на правилен и мудар начин и може да помогне во решавањето на здравствените проблеми“, вели професорот Зоран Станимировиќ.

Advertisement