Луѓето кои патат од гастритис треба да јадат банани за да ја намалат киселината во желудникот и да го намалат ризикот од металоиди, но советот на лекарот е следниов:

Тоа овошје би било подобро да се избегнува во случај на цревни заболувања во акутната фаза – изјави руската докторка Татјана Разумовска.

Според нутриционистите, зелените незрели банани имаат висока содржина на натриум и затоа можат да дејствуваат како диуретик.

– Зрелите банани имаат лаксативно дејство, па ова овошје е најверојатно штетно при цревни пореметувања или гастроинтестинални заболувања во акутната фаза. Може да предизвикаат надуеност – објасни Разумовска.

Advertisement

Таа додаде дека една банана дава енергија за еден час вежбање сила или тешка физичка работа.

Како што вели, ако овошјето се исуши, калориската содржина во бананата петкратно ќе се зголеми.

Advertisement