Научно е докажано дека редовното консумирање риба може да го намали ризикот од развој на бројни болести.

Рибата е исклучително здрава. Сепак, начинот на кој го подготвувате може да го промени неговиот нутритивен состав. Во овој блог пост пишувам за сите методи на приготвување риба кои постојат и кој од нив е најздрав.

Видови риби, нивниот нутритивен профил и здравствени придобивки

Научно е докажано дека редовното консумирање риба може да го намали ризикот од развој на бројни болести. Затоа ви препорачувам да јадете риба барем еднаш или двапати неделно.

Advertisement

Постојат многу видови риби, но основната поделба во исхраната е помеѓу масна и посна (посна).

И двете се многу хранливи и содржат голема количина на висококвалитетни протеини, но масните риби се особено добри за здравјето на луѓето, бидејќи се побогати со омега 3 масни киселини и витамин Д.

Како што имам напишано неколку пати, омега 3 масните киселини го намалуваат ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања и рак и ги ублажуваат воспалителните процеси во организмот. Недостатокот на витамин Д е поврзан со поголем ризик од развој на срцеви заболувања, дијабетес, рак, деменција и разни автоимуни болести.

Некои студии покажаа дека консумирањето посна риба има и здравствени придобивки за човечкото тело, како што е помал ризик од развој на метаболички синдром.

Начини на подготовка на риба

1. Печење

Рибата можете да ја печете на скара или во рерна. И двете од овие методи се брзи начини за подготовка на риба без или со додавање на маснотии или масло, при што рибата се пече на високи температури.

Разликата е во тоа што за печење риба топлината се нанесува одоздола, а за печење во рерна одозгора.

При подготовка на рибата на овој начин може да се формираат штетни хетероциклични соединенија, чија количина може да се намали ако избегнувате да ја печете рибата на скара на отворен оган, ако ја печете рибата на скара многу кратко и избегнете јагленисување на месото. Во тоа може да ви помогне и четкањето на рибата со маринада пред печењето.

2. Пржење во тава

Пржењето во тавче и длабоко пржење се методи за подготовка на риба на високи температури со помош на маснотии или масло. За длабоко пржење се користи многу поголема количина на маснотии или масло отколку за пржење во тава.

За време на пржењето, рибата ќе апсорбира дел од маснотиите, а со тоа ќе ја зголеми калориската содржина на рибата, но и ќе го промени процентот на маснотии што рибата природно ги содржи.

На пример, кога рибата се пржи во масло кое содржи големи количини на омега 6 масни киселини, количината на омега 6 во рибата се зголемува. Високите температури на пржење исто така може да предизвикаат формирање на повеќе штетни соединенија.

Ако одлучите да ја подготвите рибата на овој начин, изберете масло кое е стабилно на високи температури и ќе додаде поздрави масти на рибата.

3. Готвење на пареа

При парење риба се користи вода. Рибата се готви во специјално дизајнирано тенџере или се прелива вода во обично тенџере, а потоа се става цедалка во која ќе се свари рибата кога водата ќе зоврие. Овој начин на готвење не додава маснотии или масло, па не ја зголемува калориската вредност на рибата, ниту го менува односот на маснотиите што рибата природно ги содржи.

При готвење на пареа, рибата се готви на пониски температури, што помага да се зачуваат хранливите материи и се намалува можноста за формирање на штетни соединенија.

Речиси сите видови риби може да се користат за подготовка на риба на пареа. Ова е најздравиот и најбезбедниот начин за подготовка на риба.

4. Подготовка на сирова риба

Суровата риба обично се користи за подготовка на суши, но има и видови кои можат да се јадат сирови одделно, како што се лососот и туната.

Суровата риба е здрава, но јадењето сирова риба може да предизвика труење со храна. Имено, со подготовка на риба на високи температури се уништуваат бактериите и паразитите во неа.

Ако одлучите да јадете сирова риба, одберете некоја што претходно била замрзната. Замрзнувањето ги уништува паразитите присутни во рибата, но за жал не секој штетен микроорганизам.

Јадењето сирова риба не се препорачува за луѓе кои имаат висок ризик да развијат стомачни проблеми. Исто така, не се препорачува за лица со ослабен имунолошки систем, како и за трудници.

Advertisement