Сезоната за подготовка на зимска храна е во полн ек, но поради високите цени и поскапувањето, се помалку домаќинки се одлучуваат да подготвуваат ајвар. Сепак, од околината на Чачак, селото Мршинци, доаѓа една убава приказна која уште еднаш покажува дека има добри луѓе кои мислат не само на себе, туку и на другите.

Далиборка Лазаревиќ со години произведува пиперка, на површина од еден и пол хектар. И покрај лошите временски услови, приносите може да се каже дека се многу задоволителни. Но, им останало многу овошје кое има одредена штета, поради што не можат да го продадат како првокласна роба и решиле сето тоа да го дадат.

„Таа пиперка може максимално да се искористи за ајвар, па решивме да го донираме целиот вишок што остана и го објавивме на социјалните мрежи. Ме контактираа голем број луѓе, а не ги знам точните податоци, но мислам дека досега подаривме околу 500 килограми црвен пипер“, вели ќерката на Далиборка, Мина.

Таа наведува дека се трудат да се сретнат со секого колку што можат, но сепак се случува да има вишок пиперки и да не ги има секогаш за секого.

Advertisement

Драго ни е ако на овој начин успеавме можеби некому полесно да ја подготви зимницата, која според се, годинава ќе чини многу повеќе поради повисоките цени“, вели Мина.

Годинава беше тешка за градинарите, а домаќинството на овие вредни луѓе двапати беше погодено од град. Трошоците за производство се повисоки, дневниците на берачите се повисоки… но овие вредни луѓе сепак не се откажуваат.

„Имаме среќа што сме големо семејство. Работиме заедно, си помагаме и така успеваме да ја завршиме целата работа поврзана со земјоделството. Пиперката ја продаваме на редовни купувачи, ја извезуваме во Црна Гора, а се продава и онлајн“, вели Мина.

Advertisement