На денот кога се сеќаваме на неколку важни настани од последната недела од животот на Исус, се негуваат неколку обичаи и верувања
Велики четврток се смета за еден од најважните денови во животот на Исус Христос

Во неделата што завршува со празнувањето на Велигден , т.н За време на Страдалната седмица секој ден се одбележува посебно, така што СПЦ и нејзините верници денеска го слават Велики четврток .

Се верува дека Велики Четврток , според библиската традиција, е еден од најзначајните денови во Христовиот живот, затоа што во тој момент светото миење на нозете на учениците, тајната вечера, чудесната молитва на Исус и се случи предавство и апсење .

На овој ден се сеќаваме на последната вечера на Исус Христос, односно на Тајната вечера и е придружена со низа верувања и обичаи.

Advertisement

На Велики четврток во храмовите се служи литургија на свети Василиј Велики, а на овој ден е воведена светата тајна на причеста , а се верува дека и на големите грешници кои ќе се причестат ќе им бидат простени гревовите.

Како што е наведено во Вуковиот „Речник“, Велики четврток е „земјоделска гозба“, односно слава на орачите, а порано постоел обичај да одат на полето со коли, со стока и да не прават ништо. Тогаш немаше веселба, туку само собирање.

На празникот домот се чисти темелно , се брише и се мие се што може да се исчисти, а овој ден се поврзува и со „прочистување на водата“ бидејќи се верувало дека капењето на Велики четврток носи здравје и убавина, па затоа сите членови на домаќинството, со акцент на децата се капеа за да се повикаат на здравје , а водата ритуално се „прочистуваше“ со вметнување сребрена паричка во неа.

Некои православни христијани бојадисуваат и украсуваат јајца на овој ден , или барем почнуваат да го прават тоа.

Advertisement