Децата во ресторани, хотели или популарни одморалишта се тема на жестока дебата во Италија. Голем број луѓе се согласуваат дека додека се во ресторанот не сакаат да ги слушнат врисоците на децата

На социјалните мрежи, особено на Твитер, со години владее воена состојба меѓу оние кои сакаат да ги носат децата во ресторан и оние кои сакаат мирно да уживаат во ручекот или вечерата.

– Ова е ексклузивно место и како такво не е погодно за деца – изјавил сопственик на ресторан во Рим за италијанските медиуми, додавајќи дека ресторанот е дизајниран така што музиката, светлината, вревата и јас не се наменети за деца.

– Ова е модерен ресторан, имаме многу мали маси во француски стил, имаме големи фотелји, навистина мислам дека ова не е место каде децата би се чувствувале добро. Ова е место наменето за возрасни – рекол кога тимот на телевизијата „Медиасет“ побарал објаснување за таквиот пристап, пренесува „Б92“.

Advertisement

Во градот Сондрио, сопственикот на пицеријата „Бага“ на вратата закачил порака на која пишува: „ Оставете ги вашите необразовани деца дома или сменете го барот “ и што е желба на многу негови редовни клиенти на кои им здодеа. Децата на другите гости трчаат, врескаат и се судираат со келнерите.

Неговата порака започнува на хумористичен начин, но на крајот сведочи за ситуација која доволно говори за генерацијата на денешни родители кои многу често веруваат дека нивните деца имаат право на се.

Клиентите кои доаѓаат кај нас имаат желба и право да го поминат ручекот или вечерата мирно, без груби деца да врескаат. Ако не се согласувате со ова, можете: Дојдете во Бага – пица што може да се готви без деца; Едуцирајте ги вашите деца; Променете ја пицеријата; Доколку сето тоа не ве засега затоа што немате деца или ги имате туку сте воспитани, ви посакуваме пријатен оброк“, е комплетниот натпис на пицеријата кој им се обраќа на родителите, потсетувајќи ги дека луѓето кои сакаат да се хранат мирно без децата врескајќи ги дупчат тапанчињата и се прават дека не го гледаат сето тоа и дека сето тоа е „нормално“.

Тој во изјава за медиумите рече дека ситуацијата станала неподнослива бидејќи родителите ги пуштаат децата да трчаат по пицеријата и да прават што сакаат како да се во нивната куќа, да си играат криенка во тоалетот, често да се судираат со келнери кои на тој момент носеле послужавник полн со чаши и не ретко се случувало да се повредат и тогаш вината била во пицеријата.

Тој, исто така, вели дека изгубил неколку редовни клиенти кои оставиле оброк на половина, бидејќи повеќе не можеле да го издржат крикот.

Четириесет проценти од семејствата со деца признаваат дека барем еднаш им било побарано да го напуштат ресторанот поради хаосот што го предизвикале нивните деца во средина која очигледно не им одговара.

На северот на Италија, во зоната Трентино Алто Адиџе, има најголем број „семејни“ хотели во кои секој родител може да најде се што ќе посака за своите деца.

Advertisement