Сушењето влажни алишта во лето е едноставна задача. Машината си ја врши работата, алиштата се вадат на свеж воздух и за неколку часа сончевите зраци и благиот ветер целосно ја сушат. Процесот е толку брз што немаме време ни да го измиеме вториот круг алишта, а првиот е веќе подготвен за пеглање.

Во текот на есента и зимата, сепак, борбата со сушењето е малку попредизвиклива задача.

Температурите на воздухот се пониски, сончева светлина речиси и да нема, а голема количина на влага во воздухот исто така го пригушува. Облеката на крајот се суши еден и пол до два дена, додека нов куп фустани, маици, панталони и кошули веќе го чекаат својот ред. Покрај сето тоа, студот често ги замрзнува парчињата облека и ги претвора во крути исправени форми кои само топлината може да им го врати првобитниот изглед.

Тогаш можеме да најдеме само топлина во куќата, па брзо ги ставаме алиштата на радијаторите и ја ставаме машината за сушење во бањата или спалната соба. Со други зборови, се снаоѓаме онолку колку што дозволува просторот во кој живееме. Но, не размислуваме дали радијаторот може да ја исуши облеката или дали е здраво да се чуваат влажни алишта во просторијата.

Advertisement

Ова видео ви покажува како да ги исушите вашите алишта многу побрзо за време на лошо време. Иако многумина веруваат дека треба да го вклучат парното, тоа всушност е погрешен начин. Поради влажната облека, влагата се зголемува, поради што алиштата се сушат уште побавно.

Advertisement