Непријатниот мирис во гардеробата не мора да потекнува од чувањето застоена облека во него. Дури и ако се погрижите на полиците да има само претходно испрана облека, со текот на времето можете да почувствувате специфичен мирис.

Често тоа се должи на неискористените материјали скриени внатре – неносена облека, постелнина, крпи и се друго по што ретко посегнувате. Сè затоа што недостига соодветен проток на воздух во плакарите и со текот на времето се појавува постојан проблем и во најчистите ентериери.

Пред да го сметате овој метод за апсурден, дајте му шанса.

Ставете ролна ароматична тоалетна хартија во плакарот и ќе имате ефект да користите освежувач на воздухот, а притоа да заштедите многу пари. Најдобро е да ја ставите ролната на полицата (или фиоката) каде што ја чувате малку користената гардероба.

Advertisement

Ако не ви се допаѓа мирисот на парфимирана хартија, можете да си направите сами. Се што треба да направите е да купите тоалетна хартија без мирис и да ја испрскате ролната со есенцијално масло.

За трајно да се ослободите од проблемот, не заборавајте да спречите негово повторување. За таа цел, проветрувајте ги шкафовите еднаш на неколку дена. Најдобро е да го комбинирате со проветрување на целиот стан.

Извадете ја неискористената облека на секои неколку месеци и перете ја. Благодарение на ова, сите ваши работи секогаш ќе мирисаат убаво

Advertisement