Исповедта на татко чија трезвеност и храброст кон неговата ќерка и theубезноста на учителот кој случајно бил таму – го отрезни и го смени погледот кон животот, трогна многумина.

Тоа беше недела, ден кога тој секогаш одеше со својата тогаш деветгодишна ќерка во блиското кафуле каде што таа ги правеше своите домашни задачи и тој го читаше весникот. Сепак, таа недела беше значително различна од другите.

– Драги мои, утрово со мојата деветгодишна ќерка отидовме во блискиот ресторан да поминеме некое време заедно со сендвич, кафе и лимонада. Таа ги донесе своите задачи (сега учат да капуваат во училиште!), И јас донесов весник и телефон. Овој наш излет требаше да биде како многу порано, ние би го направиле своето – ќе беше зафатено со некои училишни работи, а јас ќе проверував е-пошта, ќе завршувам работа или само ќе читам весник. Звучи познато, нели? Меѓутоа, денес ме праша нешто: „Тато, не можеш ли да читаш е-пошта? Можеме ли да бидеме заедно? “ Не се обидувам да го претворам ова во мелодрама, тоа беа нејзините прашања – напиша тој тогаш и додаде што се случило потоа.

– Значи, денес сме заедно, седиме и разговараме. Таа ми покажа каде ја извршува својата задача и и реков за денот кога се роди. Се забавувавме разменувајќи пораки на парчиња хартија на кои претпоставувавме дали паровите се на други маси на љубовни состаноци или само пријатели. Обично сака да ги набудува и имитира сите оние момци и девојки додека се обидува да остави најдобар впечаток на нејзиниот потенцијален партнер. Таа ми раскажа и за нејзината пријателка која има хрчаци – раскажа овој татко и додаде како се чувствувал додека ја гледал својата ќерка:

Advertisement

– Ја гледав како го џвака сендвичот и размислував колку ја сакам. Ми беше што нејзиното претходно искуство од нашите излети ја натера денес храбро да се појави пред мене со желба да и обрне внимание. Она што не го направив сам, без нејзино прашање. Пред да заминеме, отидов во барот да ја платам сметката и да му направам сендвич за нејзиниот брат. Кога се вратив на масата, на местото каде што седев имаше парче хартија со порака.

Ми ми рече дека една дама, пред да го напушти ресторанот, ме праша дали сум нејзиниот татко и дека има порака за мене. Малку изненаден, се свртев, а потоа ја зедов хартијата од масата и започнав да ја читам пораката. Она што беше напишано, остави силен впечаток врз мене и се надевам дека моќта на оваа порака ќе биде отрезнувачка за сите други што ја читаат.

– Работам во училиште во кое многу девојки немаат татковци. Оние што ги имаат, никогаш претходно не го добиле целото нивно внимание, како што си го посветил своето утрово. Не сте ни свесни колку многу сте им помогнале со овој гест на сите наставници кои се и ќе бидат одговорни за образованието на вашето дете од денес, сè додека не дипломира – беше напишано во пораката.

– Затоа, те молам, не чекај твоите деца да побараат малку внимание како што ме молеше ќерка ми – тие можеби не сакаат или не можат да го направат тоа. Не ни очекувајте дека некој ќе ви остави порака – во овој свет денес е толку редок случај. Бидете присутни денес за некој што го сакате, макар и кратко. Ако видите дека некој друг го прави тоа, оставете му порака, тоа секако остава впечаток – заклучи тој.

Advertisement