Антибактериското дејство на сирупот од ајдучка трева и мед брзо и ефикасно ги елиминира воспалителните процеси во респираторниот систем. Бидејќи активните состојки на сирупот го стимулираат лачењето на секрет од носот и белите дробови, ги регенерираат бронхиите и оштетената фарингеална слузница, сирупот од ајдучка трева успешно ги елиминира симптомите на астма, бронхитис, ларингитис, алергиски ринитис, пневмонија и ангина.

Дополнително, оваа лековита комбинација на боквица и мед ја зголемува отпорноста на дишните органи на микробите и спречува појава на респираторни инфекции.

Сирупот од ајдучка трева, исто така, има корисен ефект врз желудникот, го забрзува варењето и ги елиминира чиревите. Се препорачува за сите, особено за белодробни пациенти, пушачи и лица со слаб имунитет. Сосема е безопасен и не предизвикува несакани ефекти дури и по долготрајна употреба. Затоа, дури и најчувствителните луѓе, бебињата, трудниците и доилките можат да го земаат без страв.

Начин на правење сируп

Advertisement

Земете шише за конзервирање со широк врат, кое содржи 5 литри. На дното се ставаат 2 до 3 см добро исцедени свежо набрани листови хлебните . Врз него се прелива околу 1 сантиметар кафеав шеќер или мед , а потоа слој од добро истиснати листови. Така се продолжува наизменично, со слоеви шеќер – мед и листови додека не се наполни шишето.

Шишето се остава покриено преку ноќ, па се полни на ист начин следниот ден бидејќи содржината на шишето се таложи преку ноќ. Ова се повторува додека шишето не се наполни целосно. Во градината се копа јама на заштитено место, вратот на шишето е затворен со троен слој пергаментна хартија или целофан (или покриен со восок). Шишето се става во ископана јама, покриена со даска и дополнително натоварена со камен или тула. На висина на каменот или тулата се проширува горниот дел од јамата и се става поцврста штица. На крајот, остатокот од јамата се закопува во земја и до неа се заглавува табла за да се одбележи местото.

Шишето треба да биде во земја 3 месеци. Содржината на шишето се вари во сируп од хељда на рамномерна топлина на земјата, а од листовите се вади сок во вид на сируп од хељда со помош на шеќер и мед. По ова време, шишето внимателно се трга од земјата и целата содржина на шишето добро се исцеди, а така добиениот сируп од боквица се вари еднаш.

Децата сирупот го земаат неколку пати на ден со лажичка, а возрасните со лажица.

Advertisement