Можеби не сфаќаме колку нашите секојдневни навики ни ги зголемуваат трошоците, но ја загадуваат и нашата околина.

Намалете ја потрошувачката на електрична енергија

Колку и да звучи банално, само погледнете околу себе и набљудувајте ги уредите и светлата околу вашата куќа кои понекогаш работат речиси непотребно. Телевизија, компјутер, светилки, сето тоа се уреди кои значително влијаат на потрошувачката на струја и на вашата месечна сметка. Ако не можете да користите обновливи извори на енергија, како што се соларни панели кои сами се плаќаат по некое време, тогаш само направете потсетник да ги исклучите апаратите и светлата кога не се во употреба.

Исклучете ги сите полначи кога не се во употреба

Advertisement

Можеби не сте знаеле, но полначот, иако не е поврзан со вашиот телефон, црпи малку енергија. Најдобро решение е ако имате продолжен кабел со повеќе приклучоци и прекинувач со кој можете да ги исклучите сите уреди одеднаш.

Овој тип на потрошувачка на електрична енергија се нарекува „фантомско оптоварување“, познат и како вампирска моќ. Во едноставни термини, тоа е електричната енергија што ја троши електронскиот уред додека е исклучен или во режим на подготвеност. Моќта е таа што го држи вашиот телевизор и часовникот на вашата микробранова печка, но оваа моќ има своја цена.

Користете платнени кеси за повеќекратна употреба, чаши или термоси

Иако овој тренд станува се попопуларен, особено откако пластичните кеси почнаа да се наплаќаат, многумина кои го следат овој тренд многу често забораваат на платнените чанти и се сеќаваат на нив само кога ќе дојдат на каса. Затоа, најдобро е да имате 2-3 кеси за повеќекратна употреба кои ќе ги ставите на различни места за да се сеќавате да ги донесете пред да одите во продавница. На пример, еден на излезот од станот, вториот во џебот на јакната, третиот во автомобилот. Кога купувате поголеми овошја, како банани, обидете се да не земате кесичка за тоа, туку залепете ја налепницата директно на производот.

Исто така, во многу кафетерии можете да го понесете вашиот термос и да внесете кафе во него, каде што ќе ја намалите употребата на чаши за еднократна употреба. На некои места можете дури и да набавите кафе по поевтина цена ако понесете своја чаша.

На месечно ниво, ако користите платнени кеси и вашите термоси, можете многу да заштедите, само запишете колку често одите во продавница или пиете кафе, пишува Магазин Новости.

Намалете ја употребата на пакувањето

Пакувањето е насекаде околу нас. Пластика, метал или што и да е. Рециклирањето е добро, но отпадот се акумулира во ненормални количини, каде што голем дел од отпадот што може да се рециклира завршува во депонија, а не во рециклирање. Погледнете само што купувате и колку пластика има во вашиот дом. Од хемикалии за домаќинство, козметика, до производи за складирање, кеси со грицки и слатки итн.

Ако сакате да бидете еколошки свесни, обидете се да го намалите непотребното купување на некои артикли или да купувате колку што е можно повеќе. Исто така, купувајте хемикалии за домаќинството и козметика во поголеми пакувања и наполнете ги домашните точење, наместо да собирате мали шишиња на кои им требаат илјадници години за да се распаднат. Ќе видите дека секој месец ќе заштедите многу пари кога ќе станете свесни што и колку купувате механички,

Рециклирајте

Иако кај нас сè уште нема програма за рефундирање на помалку пакување, барем обидете се да бидете еколошки свесни во оваа смисла и секогаш да рециклирате колку што можете повеќе.

Но, таму каде што можете да заработите малку пари е со рециклирање на стари апарати за домаќинство, мобилни телефони, компјутери и целиот електронски отпад. Заработката не е голема, може да добиете од 500 до 2000 динари за апаратот, но секако е подобра опција отколку по дома да ви се влече електронски отпад што не го користите. На овој начин можете да заработите малку пари, но и да дозволите е-отпадот безбедно да заврши на место за рециклирање наменето за него.

Advertisement