Свети Јован Златоуст се празнува, според црковниот календар, двапати годишно – на празникот 26 ноември, но и на 9 февруари, кога се празнува денот на предавањето на неговите мошти.

Светителот бил голем говорник, па оттука и неговиот прекар, а народот го сакал затоа што со едноставни зборови им го објаснувал Светото писмо. Неговото учење се цитира и до ден-денес, а народот верува дека во спомен на светителот треба да се прочитаат барем неколку делови од Светото писмо или други поучни книги.

Свети Јован Златоуст проповедаше трпение, добрина и простување. Останатите негови цитати се снимени:

Ако одговориш со прекор по прекор, тогаш ќе запалиш. Не е тој што трпи зло, туку на оној што прави зло. Не биди злобен, ако не сакаш да се навредиш. Нема ништо побезопасно од тоа да му простиш на непријателот; нема ништо поопасно од тоа да му се одмаздиш. Вистинската вера во маѓепсан живот не носи никаква корист. Не постои поголема тиранија, која би била толку неподнослива, како навика; џабе не викаат втора природа.

Advertisement

На празникот Јован Златоуст се верува дека тие што се скарале треба да се помират, а навредените да простат. На овој ден, според обичајот, жените не земаат игли и волна. Се верува дека ако конецот се скрши, тоа ја прикажува смртта на некој близок.

Advertisement