Бројни студии постојано покажаа дека децата во Скандинавија се најсреќните деца на светот, а потоа нивните мајки – и тие се сметаат за најсреќни мајки. Покрај овој епитет ги краси и тоа што се најопуштените мајки на светот. Ова особено се однесува на Холанѓанките, па не е ни чудо што постои книга за нивните мајчински методи и навики наречена „Stuff Dutch Moms Like“.

„Сè уште не сум забележалА дека Холанѓанките го креваат гласот кон своите деца. Само затоа што се опуштени не значи дека не се вклучени или отсутни. Уживаат да бидат покрај нивните деца, ги слушаат нивните мислења и им даваат конструктивни насоки“, е впечатокот на Михаила Гринер, австралиска новинарка која со години живее во Холандија.

Горенаведената книга се занимава со животните навики, ставови и обичаи кои ги направија Холанѓанките задоволни, опуштени мајки, а ви пренесуваме некои од највпечатливите,

Холандските мајки работат помалку
Многу мајки во Холандија работат со скратено работно време – официјалната статистика вели дека секоја трета Холанѓанка престанува да работи или работи помалку по раѓањето на своето прво дете. Само 12 проценти од жените со деца под 18 години работат со полно работно време (односно, повеќе од 35 часа неделно). Многу работодавци дозволуваат намалено работно време, а во одредени случаи на работодавачите им е забрането дури и да одбијат барање за намален број работни часови. Ова им овозможува на жените во Холандија да не треба да избираат помеѓу тоа да бидат „работна мајка“ или „мајка што останува дома“.

Advertisement

Холандските мајки се држат до својот распоред
Холанѓанките многу се грижат за рутината. Ако погледнете на која било улица после 18 часот, нема да видите деца како си играат. Ова е периодот кога децата се веќе нахранети, избањати и практично во кревет. Повеќето родители во Холандија имаат одредена дневна и ноќна рутина што резултира со одморени, среќни и здрави деца.

Повеќето родители во Холандија имаат предвидлива дневна и ноќна рутина што резултира со одморени, среќни и здрави деца

Холанѓанките имаат едно тајно оружје – нивните партнери! Имено, холандските татковци се многу ангажирани и вклучени во одгледувањето и воспитувањето на детето. Над една третина од мажите во Холандија избираат да работат помалку и да имаат пократка работна недела за да успеат да останат посветени на семејството. Исто така, важноста на услугата за баби и дедовци во Холандија не е занемарлива – тие се активни учесници во воспитувањето на детето и важат за едни од најактивните и најактивните во Европа. Над 60 отсто од холандските баби и дедовци имаат барем некаков облик на грижа за своите внуци.

Холандските мајки имаат врвна постнатална нега
Постнаталната нега е супериорна од која било друга земја во светот. По породувањето, жените имаат право на 8 дена домашна нега од високо обучена медицинска сестра. Таа е тука за да ви помогне да се грижите за вашето бебе, но ви помага и при перење алишта, готвење, средување на домот и дава практична поддршка и совети.

Верувањето во слобода и независност е основен принцип на холандското родителство. Тие дури имаат и една поговорка дека воспитувањето на детето значи да се остави да си оди. На холандските деца им се дава простор и време да го негуваат својот „независен живот“. Исто така, Холанѓанките се чувствуваат помалку виновни од другите мајки и ова е здрав став кој им помага да имаат избалансиран пристап кон мајчинството.

Холанѓаните имаат неверојатна способност да ги одвојат талентите на своите деца (или недостатокот од нив) од нивните. Нивните деца не се одраз на самите нив, туку се суштества со индивидуални карактери, сили и вештини. Тоа е освежувачка перспектива која ја отстранува конкуренцијата од општеството.

Холандските мајки спијат подобро од вас
Не е фер, но вистина е! Холандските мајки обично се секогаш поспани затоа што и нивните деца спијат подобро.

Advertisement