Новак Ѓоковиќ реши да ги крсти своите деца под ова свето место.

Децата на најдобриот тенисер на сите времиња, Новак Ѓоковиќ, Тара (6) и Стефан (9), денеска беа крстени во манастирот Острог.

Церемонијата ја изврши патријархот Порфирије, во присуство на членови на семејството Ѓоковиќ и кумови. Како што налага обичаите, Тара и Стефан биле облечени во бела облека. Кум на Новак е Невен Марковиќ, поранешен фудбалер кој израснал со Новак во Бањица.

Новак Ѓоковиќ никогаш не криел колку му значи верата и колку Бог му помага да го достигне врвот и да освои се.

Advertisement

Затоа сите се прашуваа како неговите деца Стефан и Тара уште не се крстени?

Мистеријата околу оваа ситуација ја разреши Дијана Ѓоковиќ, која за тоа проговори во емисијата „Додека ангелите спијат“.

Според неа, нејзиниот син и снаа сакаат децата уште малку да пораснат и да разберат што всушност значи овој чин. Дијана вели дека е многу горда на Новак, пишува Лепа и Среќна.

„Секој би го ставил успехот над духовниот мир. Со Новак големата благодарност што ја има е силна. Тој е благодарен за се што постигнал, сè е туѓо. Тој се држи до своите принципи и верувања, што прави човек, што го прави, “, рече Дијана. Таа нагласи дека Новак го носи осветениот крст што го добил на Хиландар, што му дава сила. Тој помина три дена на Света Гора и тоа е многу важно искуство за него.

„Тој е навистина духовно суштество, се крсти кога имаше пет години и сериозно го сфати тој чин“, вели мајката на српската тенисерка. „Има нешто во себе. Постојано го прашувам кога ќе ги крсти своите деца, а тој ми вели „кога ќе можат да го разберат чинот на крштевањето“.

Advertisement