4 чаеви кои ќе ја ублажат болката за време на вашиот менструален циклус

Менструалните грчеви се резултат на контракции на матката, кои предизвикуваат болка, пулсирање и грчеви во карлицата и долниот дел на стомакот. Широко се верува дека спазмите се предизвикани од акумулација на хормони наречени простагландини на почетокот на менструалниот циклус. Тие традиционално се третираат со лекови против болки без рецепт. Другите луѓе се чувствуваат подобро со помош на грејна рампа или шише со топла вода на долниот дел на стомакот или со топла бања. Иако се корисни, овие третмани делуваат подобро кај некои луѓе отколку кај други.

Чај од ѓумбир
Некои жени веруваат дека ѓумбирот може да ги ублажи менструалните грчеви со тоа што го намалува воспалението и синтетизира простагландини кои предизвикуваат болка. Според една студија, луѓето со менструални грчеви кои земале додаток од 250 милиграми (мг) ѓумбир четири пати на ден имале исто ниво на ублажување на болката како и оние кои земале аналгетик. Секоја група беше третирана три дена од почетокот на циклусот. Друга студија објави дека 60 луѓе кои примале прав од корен од ѓумбир пет дена имале подобро ослободување од менструалните грчеви отколку 60 луѓе кои примале плацебо. И покрај овие наоди, прегледот на студиите заклучи дека квалитетот на студиите е слаб. Од прегледаните студии, некои пријавија придобивки, додека други не.

Копар

Advertisement

Копарот е билка која наликува на сладунец по вкус и крцкавост на целерот. Содржи соединение наречено антол, за кое некои веруваат дека ги ублажува грчевите. Студија од 2013 година од Иран покажа дека екстрактот од анасон во комбинација со екстракт од кактус значително ги намалува менструалните грчеви.

Кинески билки Традиционалните кинески билки обично се користат за лекување на различни менструални проблеми.

Тие обично се комбинираат во специфични мешавини, кои може да варираат од еден до друг лекар. Некои студии покажуваат дека кинеските билки навистина можат да помогнат. Според прегледот на Cochrane објавен во 2008 година, кинеските билки можеле подобро да ги ублажат менструалните грчеви отколку лековите против болки без рецепт.

Прегледот опфати 39 студии и вкупно 3475 жени. Повеќето добија формула со пет или шест различни билки, вклучувајќи ги и популарните како корен од ангелика, овошје од анасон, корен од сладунец, кора од цимет и корен од црвен божур. Пикногенол Пикногенол е регистрирана трговска марка на француски екстракт што содржи кора од морски бор. Студија од 2008 година сугерираше дека пикногенолот може да ја намали болката и потребата од лекови против болки без рецепт кај жени со менструални грчеви.

Јапонската студија опфатила 116 лица, од кои половината примале дневна доза од 60 mg пикногенол за два менструални циклуси, додека другата половина примале плацебо. Друга студија од 2014 година објави слични резултати кај жените во орална контрола на раѓање кои користеле пикногенол три месеци. Само 24 луѓе во студијата, од кои 27% користеле Пикногенол, биле безболни, во споредба со 0% на плацебо.

Advertisement