Современиот морал го задржува правото на човечка грешка и соодветно на разводи и повторни бракови. Според статистичките податоци, повеќе од 45 отсто од разведените луѓе одлучуваат повторно да се венчаат.

Повеќе од 60 проценти од жените и 40-45 проценти од мажите повторно завршуваат во брак некое време по разводот. Но, да анализираме дали вториот брак е поуспешен и посилен од првиот. Психолошките истражувања покажуваат дека вториот брак е поуспешен и скоро секогаш посилен од првиот, а тоа се случува поради неколку фактори:

1. Кога станува збор за првиот брак, најчесто тоа се двајца млади и неискусни. Тие се непомирливи, не се подготвени на отстапки и не се подготвени да ги прифатат навиките на партнерите. Младите парови често се водат само од емоциите, што доведува до колапс на нивниот брак. Одлуката да се венчаат по втор пат е добра затоа што луѓето се поискусни, имаат избалансиран став и се потолерантни кон партнерот.

2. Често овој чекор, бракот, се сфаќа несериозно на млада возраст. При изборот на партнер за иден брак, луѓето кои поминале низ развод ги гледаат своите одлуки без брзање. Тие внимателно ги разгледуваат добрите и лошите страни и донесуваат зрели одлуки.

Advertisement

3. Од големо значење е и возраста на партнерот. Кога луѓето имаат 30-35 години, почнуваат да чувствуваат потреба за семејство. Ја разбираат вредноста на семејството, кое ќе биде нивна тврдина. Жените на оваа возраст ја разбираат вредноста на љубовта, тие се способни да ја изразат. Мажите се заморуваат од честите менувања на партнерки и бараат мирен дом, каде од него нема да се очекуваат подвизи.

Важно е да разберете дека го гледате вашиот партнер како целина, што има многу предности, но има и недостатоци. Бидете флексибилни и избегнувајте непотребни расправии. Подобро е да се браните со молчење во вистинско време, отколку да се клеветите со навредливи и сосема непотребни зборови. Не плашете се од комплименти и пофалби. Направете вашиот сопружник да се чувствува ценет. Трпението е клучот за успешен брак. И вие не сте совршени, па толеранцијата е суштинска во бракот кога се во прашање недостатоците на партнерот.

Advertisement