Витаминот Д го добиваме преку сончевата светлина, поради што се нарекува и сончев витамин. Освен тоа, телото го добива и преку храната, пишува N1.

Витаминот Д е растворлив во масти, а најмногу витамин Д3 има во масната риба, шитаке печурките, црниот дроб и жолчката од јајцето. Овој витамин го намалува ризикот од вирусни епидемии и го зајакнува имунитетот, а недостатокот на витамин Д може да влијае на појава на кардиоваскуларни, автоимуни, малигни, респираторни и невролошки заболувања, како и дијабетес и хипертензија.

Кој може да има недостаток на витамин Д?

Некои луѓе кои живеат во сончеви области немаат проблеми со недостаток на витамин Д бидејќи го добиваат преку кожата преку УВ светлина. Сепак, некои луѓе се поподложни на недостаток на витамин Д во телото. Тоа се: постари луѓе, луѓе со прекумерна тежина, оние кои јадат премалку риба, вегани, луѓе со потемна боја на кожа, оние кои не можат да апсорбираат хранливи материи, вклучително и витамин Д, оние кои живеат во области без сончева светлина и оние кои не излези.

Advertisement

Дури и 40 до 50 отсто од светската популација има проблем со недостаток на витамин Д.

Како да знаете дали имате недостаток на витамин Д?
Симптомите на недостаток на витамин Д се многу суптилни и тешко се поврзуваат со недостаток на витамин. Исто така, кај некои луѓе симптомите се развиваат со години, а потоа се појавуваат речиси незабележливо.

Еве како можете да препознаете недостаток на витамин Д:

  • чести болести и инфекции
  • замор
  • болки во грбот и коските
  • депресија
  • тешко зараснување на раните
  • губење на косата
  • болки во мускулите

Една од главните задачи на витаминот Д е одржување на имунитетот за да може телото да се бори против вирусите и бактериите. Ако често патите настинки или грип, причината можеби е недостатокот на витамин Д.

Иако многу работи можат да бидат одговорни за замор, недостатокот на овој витамин е една од причините за која ретко се мисли. Истото се случува и со депресијата. Витаминот Д го зголемува расположението, а кога тоа не е доволно, може да се појават негативни мисли и депресија.

Витаминот Д е важен и за коските, поконкретно му помага на телото подобро да го апсорбира калциумот. Тој е одговорен и за растот на коските, но заедно со калциумот ги штити возрасните од остеопороза (намалена коскена густина). Без витамин Д, кај возрасни може да се појави остеомалација (нарушување на минерализацијата на коските). Доколку на вашите рани им треба долго време да зараснат, можен проблем е недостатокот на овој витамин, кој го зголемува производството на соединенија кои се клучни за создавање на нова кожа и побрзо зараснување.

Недостатокот на витамин Д е поврзан и со болеста на опаѓање на косата, алопеција. Болката во мускулите кај децата и возрасните може да биде предизвикана од недостаток на витамин Д.

Како да го проверите недостатокот на витамин Д?

Количината на витаминот Д, како и другите витамини, може да се провери со специјални тестови на крвта. Препорачаната дневна концентрација на витамин Д во крвта треба да биде пет микрограми дневно. За постарите лица се препорачува поголем внес на витамин Д, 20 микрограми дневно, под медицински надзор и за краток временски период. Кај доенчињата во првата година од животот мерката е десет микрограми дневно.

Како да го замените витаминот Д?

Откако сигурно ќе се утврди дека имате недостаток на витамин Д, најдобро е да го замените со диета, сончева светлина или суплементи, во зависност од препораката на вашиот лекар. Витаминот Д го има во туната, сардините, скушата, бакаларот, лососот, морските плодови, а витаминот Д го има и во млекото, сокот од портокал, маргаринот и сирењето.

Од друга страна, можно е да има и премногу витамин Д во организмот, што најчесто настанува поради самостојно земање суплементи или едноставно поради земање прекумерна доза суплементи. Како резултат на тоа, телото има премногу калциум во крвта, што може да предизвика вртоглавица, гадење, често мокрење и проблеми со бубрезите.

Недостатокот на витамин Д е тешко да се препознае поради симптоми кои понекогаш можат да останат незабележани. Сепак, недостатокот на овој витамин може да предизвика бројни проблеми поврзани со коските и мускулите. Важно е да се внимава на исхраната богата со овој витамин, да се остане на сонце и по потреба да се користат суплементи.

Advertisement