Сепак, бабите најдобро знаат. Едната, Милица, која има 84 години, не се разболела ни 40 години. Еве како…

Ви ја пренесуваме нејзината приказна во целост:

Комбинацијата од топли денови и студени вечери секогаш некако влијае на општата состојба на организмот. Полека пристигна ноември, па декември, а со тоа и сезоната на грип, настинки и вируси.

Обично се сеќавам да земам витамин Ц, да пијам чај, лимонада и друга храна која штити од сите овие напади само кога ќе настинам. Едната настинувам, па другата и сфаќам дека имунитетот ми е во сериозна неволја.

Advertisement

Еден ден отидов кај баба ми да разговарам со неа, а таа, како и секоја грижлива баба, од мојот изглед забележа дека не сум баш добро. Ме прашува како сум, а јас набрзина и се жалам дека во последно време значително ми падна имунитетот. Во тој момент бабата изговара како од топ:

“Земете големо чешне лук, само излупете го, не го притискајте, не варете го, само голтајте го! Истурете го со чаша вода ако ви е полесно и тоа е се”.

Мојата прва реакција беше малку избрзана и ѝ го кажав следново:

„Како можам да изедам цело чешне лук така? Никогаш не сум го правел тоа. Веројатно ќе имам лош здив цел ден“.

Баба, која седеше на каучот во дневната соба, стана и се приближи со зборовите:

„Дали мирисам лук?

Вистината е дека таа воопшто не се чувствувала, а на 84 години била поздрава и повитална од мене на 22. Дури и гордо ми кажа дека воопшто не се разболела во овие 40 години го практикува овој метод. И кога ќе размислам, не се сеќавам дека некогаш сум ја видел болна или дури и настинка. Сепак баба најдобро знае.

Иако во денешно време многу луѓе избегнуваат да јадат лук поради неговиот силен мирис, важно е да се знае дека тој е резултат на супстанции кои содржат сулфур кои му даваат лековити својства.

Иако со овој начин на консумирање лук нема да имате проблеми со лош здив, во некој друг случај можете да го решите со џвакање листови магдонос, зрна кафе или анасон.

Статиите на нашиот портал служат ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ, за било каков здравствен проблем ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ СО ДОКТОР!

Advertisement