Посетете го вашиот општ лекар ако почувствувате некој од овие симптоми.

Дали често се будите во текот на ноќта за да одите во тоалет? Полниот мочен меур може да го наруши сонот, но и да укаже на разни здравствени проблеми во организмот, особено ако тоа се случува во ситните часови.

Како што забележуваат експертите, тоа е почеста кај постарите луѓе и често се зголемува со возраста. Еден од можните проблеми на оваа состојба е дијабетесот, кој често се нарекува „тивок убиец“. А ова се другите симптоми кои влијаат на честото мокрење во текот на ноќта:

„Високиот шеќер во крвта ја зголемува жедта, па може да пиете повеќе од вообичаено, а тоа доведува до честа потреба да одите во тоалет. Исто така, познато е дека шеќерот го иритира мочниот меур, предизвикувајќи почесто мокрење“, забележуваат експертите.

Advertisement

Освен дијабетес, можни симптоми на оваа состојба се и срцевите проблеми.

“Доколку имате проблеми со срцето, вашето срце и циркулација стануваат помалку функционални и може да забележите оток околу глуждовите. Кога лежите или имате кренати стапала, течноста се апсорбира во вашиот крвоток. Ова ја зголемува потребата за мокрење во текот на ноќта.”

објаснија стручњаците и додадоа уште еден показател за овој проблем – зголемена простата која притиска на уретрата и го спречува правилното празнење на мочниот меур, па честите патувања во тоалет се неизбежни.

Ако забележите некој од овие проблеми, треба да го контактирате вашиот општ лекар. Исто така, за да го намалите мокрењето во текот на ноќта, обидете се да ја намалите количината на течност во носот пред да одите на спиење.

Статиите на нашиот ПОРТАЛ се исклучиво за ваше информирање ЗА БИЛО КАКОВ ЗДРАВСТВЕН проблем задолжително да се КОНСУЛТИРАТЕ СО ЛЕКАР!

Advertisement