Дебора Фернандез Кастриото (52), мајка со ниски примања, одлучи да продаде своја облека на улица со цел да и купи венчаница на нејзината ќерка Талита Кастриото Батиста Симоес (25), пренесува Соу Петрополис.

Започна минатиот септември, неколку месеци, на сонце и на дожд, таа стоеше покрај својот автомобил и изложуваше облека за продажба на улиците на бразилскиот град Ногеира.

И покрај сите тешкотии, таа успеа да ја отплати венчаницата, а нејзината ќерка минатиот викенд се омажи за својат партнер.

Тие работеа напорно за да се нахранат и да имаат основни потреби, а сонот на Дебора беше нејзината ќерка да се омажи како што доликува на венчаница.

Advertisement

Поради финансиската состојба не бев во можност да купам венчаница, па имав идеја да направам „подвижен чаршав“. Ги замолив пријателите за донација на излитена облека и добив толку многу што не знаев каде да ја ставам. Сонот на секоја мајка е да ја види својата ќерка во венчаница. Кога ја видов во бело пред олтарот, бев исполнета и среќна. Јас ја отплатив венчаницата на 12 рати, а мојата благодарност за компаниите и другите жители на мојот град кои ми помогнаа да го остварам мојот сон – изјави Дебора, која расплака многу луѓе во Ногеира и низ Бразил со својата приказна.

Таа исто така учествуваше во организацијата на прославата, а нејзината ќерка истакна дека ќе и биде вечно благодарна.

Среќна сум бидејќи тоа беше прекрасен гест на мајка ми на која e сум вечно благодарна. Таа сонуваше овој ден со мене. Таа им порача на клиентите дека продава облека за да обезбеди пари за мојата венчаница. Овој сон го живеевме заедно и овој процес на наоѓање венчаница за мене е можеби подобар и поемотивен од самиот чин на венчавката – рече мојата ќерка Талита, пишува „ Објектив “.

Advertisement