Меѓу намирниците кои се препорачуваат по антибиотскиот третман, како пост-антибиотска диета, има и такви кои делуваат исто како пробиотиците.

По земањето антибиотици, лекарите советуваат дека е важно да се вратат „добрите бактерии“ во цревата, а тоа најдобро ќе го направат неколку намирници. Доколку претпочитате тоа да го правите природно, со помош на исхрана, наместо да земате суплементи, добро е да знаете дека има многу намирници кои можат да помогнат во обновувањето на цревната флора.
По земањето антибиотици треба да се обноват „добрите бактерии“ во цревата

Меѓу намирниците кои се препорачуваат по антибиотскиот третман, како постантибиотска диета , има и оние кои делуваат како пробиотици, а како најефективни се издвојуваат јогуртот, киселата зелка, бадемите и лукот.

Јогурт

Advertisement

Јогуртот е веројатно најпознатата пробиотска храна и секако е една од најдобрите намирници за консумирање по земањето антибиотици. Млекото се трансформира во јогурт преку процес на ферментација, при што се користат живи пробиотски бактерии како што се Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Покрај тоа, други лактобацили, како и бифидобактерии, исто така, понекогаш се додаваат за време или по процесот на одгледување.

Пробиотските култури, кои се користат за правење јогурт, остануваат живи и активни во финалниот производ. Сепак, пастеризацијата и некои други процеси дизајнирани да го продолжат рокот на траење на јогуртот може да ги „убијат“ пробиотските бактерии кои се добри за здравјето.

Кисела зелка

Киселата зелка се ферментира во сопствен сок со помош на разни бактерии од млечна киселина. Според една студија објавена во Applies and Environmental Microbiology, сировата кисела зелка може да содржи повеќе од 13 различни видови на пробиотски бактерии . Секој круг кисела зелка може да содржи различни пропорции на различни видови бактерии, кои се добри за цревата, што пак може да помогне да се промени, да се врати цревната флора.

Сепак, не сите кисела зелка се исти во однос на ефектот и способноста да ги обноват добрите бактерии по земањето антибиотици. Во многу случаи, индустриската кисела зелка во тегли е термички обработена и пастеризирана, што ги уништува корисните бактерии. Но, ако купите кисела зелка и не ја правите сами, задолжително проверете ја етикетата за да видите дали пишува „сурова“ или „непастеризирана“.

Лук

Лукот е уште една добра храна која треба да се вклучи во исхраната по антибиотскиот третман бидејќи е одличен извор на пребиотици. Пребиотиците се несварливи јаглехидрати кои им помагаат на пробиотските бактерии да растат и да „цветаат“ во дигестивниот систем. Всушност, пребиотиците треба да се доживуваат како „храна“ за пробиотиците. Препораките за идеална количина на пребиотици во исхраната варираат многу, но во повеќето случаи тие се движат од 4 до 8 грама за општо дигестивно здравје, а до 15 грама или повеќе се препорачуваат за оние со дигестивни нарушувања. На пример, 3 големи чешниња лук обезбедуваат околу 2 грама пребиотици.

Бадеми

Калифорниските научници открија дека ситно мелените бадеми значително го зголемуваат нивото на одредени корисни цревни бактерии . Утврдено е дека препаратот од бадемот го губи својот пребиотски ефект бидејќи содржината на маснотии е отстранета, што покажува дека пробиотските бактерии ги користат само липидите во бадемите за раст. Но, има уште една причина зошто бадемите се на оваа листа на најдобра храна по терапијата со антибиотици.

Студија од 2010 година покажа дека бадемите можат да помогнат во борбата против вирусните инфекции како настинка и грип. По земањето антибиотици, човекот е повеќе склон кон нови инфекции, што е последица на ослабен имунолошки систем. Научниците открија дека природните соединенија кои се наоѓаат во лушпите од бадемот ја подобруваат способноста на белите крвни зрнца да „откриваат“ вируси и на тој начин ја подобруваат способноста на телото да го спречи размножувањето на вирусот.

Advertisement