Смртта на родител е болна и никогаш не сме подготвени за тоа. Некои работи во нашиот живот се менуваат засекогаш. Ова е приказна за жена која ги изгубила двајцата родители во рок од две години еден од друг.

Мислам дека нема нешто што може да те подготви за смртта на родител. Тоа е уште потежок удар во зрелата возраст, верувам, бидејќи сте во период кога всушност сте пријатели со татко ти или мајка ти.

Нивната мудрост конечно потона во вашиот мозок и знаете дека сите тие глупави работи на кои сте превртеле со очи како тинејџер, всушност биле кажани и направени од љубов и ви го спасиле животот за време или два.

Ги изгубив двајцата родители во рок од две години еден од друг; Ја изгубив мајка ми сосема неочекувано, а татко ми многу брзо по дијагнозата рак.

Advertisement

Мајка ми беше единствената личност која можеше да види длабоко во мојата душа и можеше да ме повика на најефикасен начин. Таа ме научи на значењето на хуманоста, емпатијата и великодушноста.

Татко ми беше саркастичен реалист во куќата и еден од оние луѓе кои секогаш простуваа. Кога би сакале работите јасно и гласно, тогаш би оделе да го прашате татко ми, пишува Лиза Шмит на порталот Фејтхит .

Смртта на родител му го променила животот од темел
Смртта на родител ни го менува животот. Тагата има свој начин и доаѓа во фази, но јас не бев подготвен за фактот дека никогаш нема целосно да исчезне кога ќе ја доживеам загубата на моите родители.

1. Мобилниот никогаш не е оддалечен повеќе од 2 метри од мене кога си легнувам бидејќи последен пат пропуштив повик кога почина мајка ми.

2. Самата помисла на смртта на мајка ми понекогаш ме боледуваше физички 6 месеци – буквално пофрлив.

3. Нивната смрт понекогаш успеваше целосно да го уништи остатокот од нашето семејство. Направив се што можев за да ги почитувам нивните желби и понекогаш тоа ме правеше лоша личност. Товарот на тоа беше огромен, но сфатив зошто ме избраа. Тоа ме направи посилна личност и благодарна сум за тоа.

4. Многу сум лут што син ми не успеа да ги доживее како баба и дедо . Го гледав пет пати пред да се роди и се чувствувам ограбено. Тој ќе им се поклони, како што тие нему му се поклонуваа.

5. Не би го заменила времето со нив за ништо, но понекогаш мислам дека ќе беше полесно да умреа кога бев многу млад. Ќе има помалку спомени.

6. Не се жали на твоите родители пред мене. Ќе добиете лекција за благодарност. Јас како член на „Клубот на починати родители“ веднаш би се префрлил кај тебе, па подобро ќути. Размислете колку навистина е краток животот, особено ако не сте доживеале смрт на родител.

7. Тоа е како да си вдовица – „клуб“ во кој никогаш не би сакал да бидеш дел. Каде да го вратам ова несакано членство?

8. Другите членови на клубот се навистина единствените луѓе кои можат вистински да разберат што му прави смртта на родител на некоја личност. Тие го разбираат тоа. Нема друг начин да се објасни.

9. Животот продолжува, но ќе има моменти, дури и по неколку години, кога ќе се скршите како вчера.

10. Кога ќе видите странци или пријатели со нивните мајки или татковци, ќе почувствувате љубомора. Завидуваат на ручекот што можат да го јадат заедно. Лути затоа што мајка ти не може да ги планира твоите дадилки. Големите настани во животот никогаш повеќе нема да бидат исти.

И еве ме, 8-10 години по смртта на моите родители, и уште има моменти кога посегнувам по мобилниот кога ќе се случи нешто интересно. И тогаш ме погоди; ш**, не можам да им се јавам.

Нивната смрт ме промени засекогаш, а исто така го сменија и начинот на кој гледам на светот. На чуден начин станав подобар родител. Секогаш сум хиперсвесен за тоа што спомените можат да значат за мојот син и како ќе влијаем на неговиот живот додека сум на оваа земја.

Тој заслужува да знае колку е сакан, а кога ќе ме нема, она што го учам и всадувам во него сега ќе биде мое наследство.

Advertisement