Божиќниот леб се прави од бесквасно тесто и во него се ставаат следниве предмети кои според верувањето носат среќа и пари во куќата.

Божиќниот леб се подготвува на Божиќ наутро или Бадник и најчесто се користи бело брашно, сода бикарбона, малку сол и света вода.

Покрај овие состојки, мора да се стават и одредени предмети за кои се верува дека носат пари и среќа во куќата:

Повеќето луѓе неизбежно ќе стават паричка во лебот , бидејќи се верува дека носи пари и среќа , како и парче новогодишна елка , која носи плодност и добро здравје на оној што ќе откине парче со него, а од истата причина. таму се става и дренка .

Advertisement

Во некои региони, се додава пченка (за свињи), грав (за овци) и овес (за коњи). Оние кои чуваат кокошки и друга живина ставаат зрна пченица во лукот.

Божиќниот леб се јаде со појадок на Божиќ, кога околу празничната трпеза се собираат сите членови на домаќинството.

Најпрво домашните трипати го вртат меѓу себе, а потоа се крши и се јаде пред остатокот од јадењето.

Кој ќе најде паричка и елка треба да ги чува на посебно место, додека пченицата, овесот, гравот и пченката им се дава на животните за кои се ставале во бадниковата погача. Во некои региони, се верува дека ако тестото се подигне над, на пример, пченка за време на печењето, тоа ќе даде одличен плод таа година.

Advertisement