Киселата зелка е извор и на многу витамини и благотворно делува на организмот. Постојат најмалку пет причини зошто киселата зелка треба да биде вклучена во исхраната.

Студијата објавена во списанието Global Advances in Health and Medicine вели дека оваа форма на конзервирање зелка може да се најде уште во четвртиот век пред нашата ера и е многу хранлива храна.

Исхрана

Покрај тоа што е нискокалоричен (и брои околу 30 калории по чаша), содржи и важни хранливи материи како што се витамин Ц, витамин К, витамин Б6, влакна, железо, бакар, манган, фолна киселина и калиум.

Advertisement

Добро за цревата

Како ферментирана храна, киселата зелка природно содржи пробиотици и пребиотски влакна, а пробиотиците делуваат ефикасно кога станува збор за запек, дијареа поврзана со употреба на антибиотици и инфекции, како и синдром на нервозно дебело црево.

Го зајакнува имунолошкиот систем

Бидејќи приближно 70 до 80 проценти од нашиот имунитет зависи од здравјето на цревата, двата системи се нераскинливо поврзани, што значи дека секоја храна што поддржува здрави црева исто така поддржува и здрав имунолошки систем.

Добар извор на влакна

Рандомизирано контролирано испитување покажа дека киселата зелка е единствената ферментирана храна за која е клинички докажано дека помага при синдром на нервозно дебело црево.

Пробиотските влакна помагаат во исхраната на добрите бактерии во цревата, пишува гастроентерологот Марвин Синг.

Според базата на податоци за храна на американското Министерство за земјоделство (USDA), една чаша кисела зелка содржи четири грама влакна, што е еднакво на 15 проценти од дневната препорачана вредност.

Влијае на намалување на стресот

Се покажа дека пробиотиците управуваат со анксиозноста и симптомите на депресија кај луѓето поради поврзаноста помеѓу цревата и мозокот. Здравите црева се основа за функционирање на целото човечко тело.

Advertisement