За здравствените придобивки од кромид зборуваше д-р Емир Солаковиќ во својата објава на социјалните мрежи

Докторот Емир Солаковиќ е кардиоваскуларен хирург кој кај нас е познат по многу грубите и отворени изјави за здравјето.

На својата Фејсбук страница често споделува совети за здравје, лоши животни навики и здрав начин на живот. Во еден од овие текстови, тој зборуваше за ефектите на кромид :

„Неколку научни студии потврдија дека компонентите на кромидот и лукот делуваат против згрутчувањето на крвта. Така, црвениот кромид го спречува лепењето на тромбоцитите и формирањето на згрутчување и го подобрува растворањето на веќе формираните згрутчувања.

Advertisement

Ефикасно е варено и сирово и треба да го јадете секој ден. Ова е особено важно ако имате заболено срце и крвни садови, како и за секој кој јаде мрсна храна.

Масната храна значително го зголемува згрутчувањето на крвта и го намалува нивното растворање; ако го јадете со црвен кромид, неговото дејство значително се намалува.

Покрај витамините Ц, Е, Б6, хром, калиум, флавоноид наречен „кверцетин“, кромидот содржи и многу важни сулфурни соединенија наречени „Алил сулфиди“. Овие соединенија му даваат на кромидот имунолошки квалитети.

Слично на лукот, во клетките на цел црвен кромид, сулфурното соединение наречено алин и ензимот наречен алиназа се молекуларно одвоени. Со сечкањето ги оштетувате и кршите клетките и на тој начин овие две соединенија се мешаат, што доведува до формирање на нова супстанца наречена тиопропанол сулфоксид.

Ова новосоздадено соединение ги зголемува лековитите својства на црвениот кромид, но е одговорно и за предизвикување солзи при сечкањето.

Колку пофино го исецкате кромидот, толку е поголемо производството на оваа сулфурна смеса. Колку е посилен мирисот и колку повеќе солзи, толку повеќе се создаваат имунолошки соединенија.

Сега кога го знаете ова, можеби плачот предизвикан од сечкањето на црвениот кромид нема да ви биде премногу тежок.

Треба да јадете помалку од половина чаша црвен кромид (околу 60 g) на ден“./Извор стилл курир.рс

Статиите на нашиот портал служат ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ, за било каков здравствен проблем ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ СО ДОКТОР!

Advertisement