Брзото темпо на живот и се позачестеното посегнување по брза храна прават на нашето тело почесто да му недостигаат одредени количини на одредени витамини.

Витамините и минералите се неопходни за нашето здравје, како и за урамнотежено функционирање на организмот. Без соодветна рамнотежа на различни витамини, можеме да доживееме непријатни, па дури и исцрпувачки симптоми. Брзото темпо на живот и сè почестото посегнување по брза храна создаваат поголема веројатност на нашиот организам да му недостигаат одредени количини на витамин доколку не го замениме на друг начин.

Витамините ги добиваме преку разновидна исхрана базирана на зеленчук , овошје, добри протеини, цели зрна и здрави масти, а кога не внесуваме доволно витамини со храна, можеме да ги замениме со додатоци во исхраната. Ова е важно бидејќи недостатокот на некои витамини може да доведе до посериозни здравствени проблеми. На пример, честопати имаме тенденција да ја занемариме важноста на витаминот Б12, кој е исклучително важен бидејќи го промовира правилното функционирање на црвените крвни зрнца.

Неговиот недостаток доведува до анемија, па најдобро е што поскоро да ги забележите знаците на неговиот недостаток и да го надоместите. Многу симптоми се подобруваат за време на третманот, но за жал, некои проблеми може да бидат посериозни. Специјалистот за итна медицина д-р Далиборка Борота е за Здраво! покажа што е витамин Б12 и колку е важен за нашето тело

Advertisement

– Витаминот Б12 или кобаламин е еден од најважните микронутриенти за човекот. Самото име витамин Б12 е група на хемиски слични соединенија со слични биолошки активности. Оваа група вклучува цијанокобаламин, хидроксокобаламин, метилкобаламин. Цијанокобаламин (Б12) е форма која се наоѓа во фармацевтските препарати. Хидроксокобаламин (Б12) е природна форма на витамин кој се наоѓа во храната. Исто така, важно е да се каже дека витаминот Б12 е во групата на витамини кои човечкото тело не може сам да ги создаде. Затоа изворот на овој витамин е исклучиво храна од животинско потекло: јајца, месо, риба, млечни производи. Растенијата не содржат витамин Б12. Овој витамин е хидрорастворлив, односно растворлив во вода и нема можност да се акумулира прекумерно во организмот. Околу 90 отсто од потребното количество на овој витамин се депонира во црниот дроб – изјави д-р Борота.

Некои од најчестите симптоми на недостаток на Б12 вклучуваат :

– екстремен замор;

– недостаток на енергија ;

– мускулна слабост;

– проблеми со меморијата , разбирањето и расудувањето;

– болен и црвен јазик;

– чиреви во устата;

– проблеми со видот и,

– депресија и конфузија.

Докторот е за Здраво! објасни дека недостатокот на овој витамин се јавува поради негово недоволно внесување, недоволна апсорпција, употреба на одредени лекови и намалена потрошувачка.

– Во случај на недоволен внес на витамин Б12, најпогодени се веганите и вегетаријанците бидејќи не консумираат храна од животинско потекло. Недоволна апсорпција се јавува кај постари лица , во случај на инфекција на желудникот “Helicobacter pylori”, при хируршки операции кои вклучуваат дел од желудникот и цревата. Кога станува збор за употреба на лекови, важно е да не се користат лекови кои ја неутрализираат стомачната киселина и да се внимава со лицата кои користат лекови за дијабетес тип 2, како што е лекот метформин. Симптомите кои можат да се јават се од благи до поизразени: замор, бледило на кожата, нервоза, главоболка, трнење на рацете и стапалата, пернициозна анемија, несоница, ноќно потење – рече таа.

Покрај тоа, еден симптом кој се појавува се почесто и укажува на недостаток на овој витамин е токму ноќното потење.
зевање

– Како што беше кажано на почетокот, тој е еден од најважните микронутриенти за човекот.Витаминот Б12 го произведуваат микроорганизми кои живеат во водата и почвата. Луѓето и другите живи суштества потоа ги апсорбираат овие микроорганизми преку храната што ја јадат. Се апсорбира во телото во завршниот дел на тенкото црево (илеум), а за да стигне до тенкото црево, мора да се врзе за внатрешен фактор што го лачат желудочните жлезди. Така внесен во организмот, важен е за создавање на ДНК и РНК, подобрување на метаболичкиот процес, зајакнување на имунолошкиот систем и нервниот систем – рече таа.

Кога треба да се следи витаминот Б12?

Неговата редовна контрола е многу важна за одржување и зачувување на здравјето, односно здрав организам. Со оглед на сите последици што може да ги предизвика намаленото ниво на овој витамин во организмот, навремената лабораториска дијагностика е исклучително важна.

Во случај на присутни симптоми: пецкање во рацете и нозете, проблеми со рамнотежа, слабост, губење на апетит, бледа кожа, конфузија, појава на деменција и други, анализата на витамин Б12 треба да се направи што е можно поскоро, а возрасните треба да ја контролираат овој витамин најмалку еднаш годишно.

Зголемени количини на витамин Б12 имаат потреба од децата во периодот на раст и развој, бремените жени и доилките, па во овие случаи потребна е почеста контрола (на секои 3-6 месеци).

Покрај тоа што е додаток во исхраната, витаминот Б12 го има во месото, рибата, млекото, јајцата, сирењето, некои збогатени житарки и производите од квасец.

Симптоми кои се јавуваат во текот на ноќта

Како што веќе истакнавме, симптом кој се почесто се појавува кај луѓето, а кој укажува на недостаток на овој витамин е ноќното потење.

Според некои истражувања, искуствата на луѓето кои имале ниски нивоа на Б12 покажуваат дека ноќното потење било толку лошо што морале веднаш да ги сменат постелнината.

Некои дури посочија дека неколку пати неделно доживеале епизоди на силно ноќно потење, кое траело од десет минути до половина час.

Исто така, 71-годишна жена била упатувана на проценка на екстремен замор, вртоглавица и обилно потење неколку години.

Според д-р Борота, овој витамин игра важна улога во зајакнувањето на нервниот систем.

– Кога станува збор за несоница и ноќно потење, недостатокот на овој витамин може да доведе до овие симптоми. Затоа, важно е да се јаде адекватна исхрана богата со овој витамин за да се спречат овие симптоми – заклучи таа.

Затоа, нивото на овој витамин лесно може да се регулира со здрава исхрана и суплементи. Во случај на намалено ниво, се препорачува земање суплементи кои содржат Б12, а во потешки случаи лекарот може да препише и инјекции од овој витамин.

Advertisement