Истегнувајќи се во кревет, по будењето треба да го тапкате целото тело, добро да ги триете очите и ушите

Вртоглавица, мачнина и мачна болка во главата се чести придружници на промената на времето. Промената на топлото и студеното време и флуктуирачкиот воздушен притисок ги погодува дури и совршено здравите луѓе, кои потоа се чувствуваат уморни и слаби, а особено страдаат од главоболки оние со нерегулиран крвен притисок.

Предизвикувачи за силни главоболки се промените на влажноста и температурата на воздухот, бурите, сувиот воздух. Докторот по општа медицина Славица Аранѓеловиќ објасни како да си помогнеме во овие случаи .

„ Проблемот на метеоропатија би го поврзал со климатските промени. Климатските промени се случуваат одсекогаш, за да не се плашиме, се случуваат на секои 11 години и на секои 400 години има големи промени, сега сме во тој циклус.

Advertisement

Се поставува прашањето зошто нашите предци ги немале овие проблеми. Во последно време сите имаме голем проблем со метеоропатија. До 20 век човекот живеел во хармонија со природата, денес е малку поинаку, ги уништивме нашите аури. Кога зборуваме за временски промени, зборуваме за дневни и сезонски промени.

И предизвикуваат нарушување на нашите функции. Треба повеќе да се поврзуваме со природата“, објасни д-р Славица во емисијата „Пулс на Србија“ на „Телевизија Курир“ и откри како да се ослободиме од болестите предизвикани од метеоропатија.

„ Треба да ги промениме нашите навики, да се поврземе повеќе со природата. Луѓето станаа зависни од социјалните мрежи. Би им препорачал на сите да вежбаат кога ќе се разбудат. Истегнувајќи се во кревет, откако ќе се разбудите треба да го тапкате целото тело, да го триете очите и ушите добро.

Целото оптоварување на главата е на ушната школка,посебно таму треба да го триеме за да се движи енергијата по ‘рбетниот столб.Треба да внимаваме на рацете, прво треба да ја масираме средината на дланката, па последниот зглоб на секој прст. Наскоро ќе видите позитивни здравствени промени “, советува д-р Аранѓелковиќ.

Advertisement