Витамините се органски соединенија кои во мали количини се неопходни за нормален метаболизам. Заедничкото земање на одредени витамини може да влијае на нивната апсорпција во организмот – понекогаш се влошува, а понекогаш го подобрува ефектот.

Покрај тоа, некои витамини може да ја попречат ефективноста на лековите, па дури и да ги влошат несаканите ефекти. И еве што треба да знаете за употребата на витамински додатоци и прифатливата комбинација на витамини и минерали.

Кои додатоци не треба да се земаат заедно?

„Многу е важно да ја прочитате етикетата и предложениот протокол за дополнување за кој било додаток што го земате. На пример, некои суплементи треба да се земаат со храна, некои може да се земаат секојдневно, неколку пати на ден или на неделна основа. Ако не сте сигурни за дозата, консултирајте се со вашиот лекар“, советува Џена Лит, диететичар во болницата Ленокс Хил во Њујорк.

Advertisement

Во секој случај, одредени комбинации треба да се избегнуваат.

Магнезиум и калциум

Иако овие два минерали работат заедно, тие мора да бидат во рамнотежа за да бидат ефективни. Додека магнезиумот помага при апсорпција на калциум, премногу калциум всушност може да има спротивен ефект, спречувајќи ја апсорпцијата на магнезиум. Истражувањата покажуваат дека соодносот на калциум и магнезиум над 2:1 е поврзан со зголемен ризик од метаболички, воспалителни и кардиоваскуларни нарушувања. За да бидете сигурни дека го добивате точниот сооднос, консултирајте се со вашиот лекар или стоматолог за упатства за комбинирање на минерални додатоци на калциум и магнезиум.

Железо и зелен чај

Не е добра идеја да земате додатоци на железо (или да јадете храна богата со железо) истовремено со зелениот чај. Тоа е затоа што главната компонента на зелениот чај, епигалокатехин галат (EGCG), се врзува за железо и ја намалува неговата апсорпција.

Студија од 2016 година го поврзува пиењето големи количини зелен чај со развојот на анемија со дефицит на железо. Зелениот чај сепак има здравствени придобивки, затоа слободно пијте го – само направете го тоа умерено и почекајте два часа откако ќе земете додаток на железо.

Витамин Ц и Б12 Не се препорачува земање на витамин Ц и витамин Б12 истовремено, додава Лит. Тоа е затоа што високите дози на витамин Ц можат да ја намалат количината на витамин Б12 што телото го апсорбира и метаболизира, вели таа. Внимавајте да земате витамин Ц најмалку два часа по витаминот Б12. На овој начин можете да избегнете недостаток на Б12.

Витамини растворливи во масти и вода

„Некои комбинации треба да се избегнуваат, дури и да не се проблематични сами по себе. На пример, иако е безбедно да се зема витамин Д со витамин Б12, тоа не се препорачува. Тоа е затоа што витаминот Д е витамин растворлив во масти кој подобро се апсорбира од храната, додека Б12 е витамин растворлив во вода кој треба да се зема на празен стомак. Истото важи и за витаминот Ц и витаминот Д – тие треба да се земаат во различно време“, вели Вирџил Санчез, сертифициран лекар за семејна медицина од Мајами.

Слично на тоа, витамини растворливи во вода кои не се складираат во телото, како што се витамин Ц, витамини Б, вклучувајќи тиамин (Б1), рибофлавин (Б2), ниацин (Б3), пантотенска киселина (Б5), пиридоксин (Б6), биотин (Б7), фолна/фолна киселина (Б9) и кобаламин (Б12) – бараат од телото да ја апсорбира и користи водата, вели д-р Ормонд. Најдобро е да ги земате без храна со чаша вода.

Кои витамини треба да се земаат заедно?

Општо земено, витамините растворливи во вода може да се земаат заедно без храна, а витамините растворливи во масти може да се земаат заедно со храна која содржи здрави масти. Следниве комбинации на додатоци всушност може да бидат поефикасни кога се комбинираат.

Витамин Д, витамин К2 и други витамини растворливи во масти

„Витаминот Д и витаминот К (особено К2) се надополнуваат еден со друг“, вели д-р Санчез.

Витаминот К1, или филокинон, се наоѓа во темно лиснато зеленило, додека витаминот К2 (менакинони) се наоѓа во ферментирана храна и храна од животинско потекло. Истражувањата покажуваат дека два витамини растворливи во масти (витамин Д и витамин К2) работат заедно за да обезбедат калциумот да се апсорбира во коските наместо да се акумулира во вашите артерии.

Витамините растворливи во масти како А, Д, Е и К може да се земаат во исто време.

Според Сон Ормонд, лекар од Аризона, витамините растворливи во масти се складираат во црниот дроб, мастите и мускулите на телото и треба да се земаат со маснотиите од оброкот.

Магнезиум и витамин Д3

Ефектите на овие два витамини се зајакнуваат кога се земаат заедно, вели д-р Лит.

Студијата од 2018 година објавена во The American Journal of Clinical Nutrition покажува дека без доволно магнезиум, синтезата на витамин Д и метаболизмот во телото е нарушена. Со други зборови, магнезиумот е потребен за да се претвори витаминот Д во форма што телото може да ја користи.

Бакар и цинк

Кога станува збор за комбинирање на бакар со цинк, се работи за рамнотежа. Цинкот ја попречува апсорпцијата на бакар, но земањето премногу цинк може да предизвика дури и дефицит на бакар. Ако земате цинк, се советува да земете и додаток на бакар од 2 mg за поддршка на рамнотежата на овие два минерали во телото.

Омега-3 и витамин Е

Земањето на овие два додатоци заедно може да го подобри здравјето на срцето. Омега-3 масните киселини се есенцијални масти кои можат да штитат од медицински состојби како што се висок крвен притисок, срцеви заболувања и мозочен удар.

Витаминот Е е важна хранлива материја со антиоксидантни својства која го зајакнува имунолошкиот систем.

Една мала студија на 60 машки пациенти со коронарна артериска болест покажа дека комбинацијата на омега-3 и витамин Е има корисни ефекти врз отпорноста на инсулин. Истражувањата ја поврзуваат намалената отпорност на инсулин со развојот на срцеви заболувања.

Железо и витамин Ц

Железото е најчестиот недостаток на хранливи материи во САД. Минералот е од витално значење за оптимално функционирање на човечкото тело – тој е главната компонента на хемоглобинот, протеинот во црвените крвни зрнца кој ја транспортира оксигенираната крв од белите дробови до другите делови на телото. Недоволно количество железо, или анемија, го попречува овој процес, што доведува до замор и го прави неопходно да се додаде железо.

Некои лекари предлагаат комбинирање на железо со витамин Ц за да се зголеми неговата апсорпција. Рандомизирано клиничко испитување од 2020 година на 440 луѓе со анемија не покажа разлика во апсорпцијата на железо помеѓу група која зема железо со витамин Ц и група која зема само железо. Тоа, рече, нема штета во комбинирањето на овие два додатоци, така што не може да биде повредено да се обидете, известува singlecare.com.

Advertisement