Ова растение е природен антибиотик.

Едно од растенијата што ги гледаме секој ден, но во исто време го игнорираме е ајдучката трева.

Буквално расте на секој чекор, а уште поважно е многу корисен за здравјето.

Боквица, на пример, е совршено решение за смирување на чешањето по каснување од комарец.

Advertisement

Некои применуваат превентивни средства, односно репеленти, но ако веќе не успеале да ги спречат комарците да „земат малку крв“, посегнуваат по старомодни лекови – од правење „крстови“ на местото на убодот до разни тоници и билки. кои го ублажуваат чешањето и пецкањето.

Една од билките која може да помогне да се ослободите од чешањето и воспалението, а која буквално ја има насекаде во Србија е боквица.

Понекогаш дури и скапа подготовка не може да помогне во решавањето на непријатностите. Постојат многу народни „лекови“ кои го ублажуваат чешањето од каснување од комарец, а особено е делотворна боквицата. Расте буквално насекаде, го има во паркови, во близина на бетон, во ниви, а се што треба да направите е да го жнеете!

Листовите од ајдучка трева содржат танини кои го ублажуваат чешањето и имаат благо анестетичко дејство.

Покрај тоа, тие дејствуваат како природен антибиотик кој го спречува воспалението. Сè што треба да направите е да земете неколку листови и да ги испасирате за да се ослободи сокот, кој потоа ќе го втриете во местото на каснувањето.

Најдобро е да користите свежо набрани и меки листови и прво да проверите да не се „заразени“, односно да не се каснати од гасеници и полжавите да ја испуштиле слузта врз нив.

Advertisement