На почетокот изгледа како морето да турка илјадници огромни мастодонски јајца кон брегот.

Морињата и океаните се главно неистражени, а понекогаш и многу мистериозни места, а ова видео кое се појави на Твитер е одличен пример за тоа. Морето понекогаш исфрла секакви суштества на брегот, животински трупови, алги, трева, за жал и ѓубре, но на една плажа некој снимил прилично бизарен феномен.

На почетокот изгледа како морето да турка илјадници огромни мастодонски јајца кон брегот, но во реалноста тоа е нешто сосема друго. Имено, она што изгледа како јајца се всушност огромни парчиња мраз.

Ледените јајца или ледените топки се ретка појава предизвикана од процес во кој мали парчиња морски мраз во отворена вода се тркалаат од ветер и струи во услови на замрзнување и прераснуваат во сфероидни парчиња мраз. Тие можат да се соберат во купишта топки или „јајца“ на плажите.

Advertisement

Нежното раздвижување на водата, разнесено од соодветно силен ветер, создава концентрични слоеви мраз на честичката од семето, која потоа прераснува во лебдечка топка додека се тркала низ ледените струи.

Со оглед на доволно време, замрзнатите topki можат да пораснат до големина на карпа, пренесува клик.

Advertisement