Кроновата болест е подмолна и една од најтешките за откривање

Кроновата болест е хронична воспалителна болест на цревата. Името е именувано по американскиот гастроентеролог Барил Б. Крон, кој во 1932 година го опишал ова, тогаш ново нарушување. Сè уште нема лек за неа, а се спроведуваат бројни истражувања со цел подобро да се разбере оваа болест и да се утврди нејзината причина.

Кронова болест во светот се јавува кај 0,1 до 16 случаи на 100.000 жители. Почесто е во развиените земји од Западна Европа и Северна Америка и има тенденција да расте во последниве години.

Најчесто се јавува во тенкото и дебелото црево, но може да влијае и на целиот дигестивен тракт: од анусот до устата.

Advertisement

Симптомите на Кронова болест не се исти: некои се поблаги, а некои се потешки и може значително да влијаат на способноста за извршување на секојдневните обврски.

Постојат неколку различни видови на Кронова болест, во зависност од тоа кој дел од дигестивниот тракт е засегнат:

Илеколитис – е најчест тип и дури 50% од луѓето кои боледуваат од Кронова болест имаат илеколитис. Оваа форма влијае и влијае на долниот дел од тенкото црево и дебелото црево.

Илеитис – е вториот најчест тип на оваа болест. Оваа форма го зафаќа само долниот дел од тенкото црево и околу 35% од луѓето со Кронова болест го имаат овој тип.

Кронова грануломатозен колитис – влијае само на дебелото црево. Овој тип на болест често се меша со улцеративен колитис, а разликата е во тоа што Кроновата болест во овој случај не влијае на ректумот, а кај улцеративен колитис влијае.

Гастродуоденална Кронова болест – е ретка форма на болеста и го зафаќа желудникот и првиот дел од тенкото црево.

Jejunoileitis – исто така е ретка форма на Кронова болест и го зафаќа средниот и најдолгиот дел на тенкото црево.

Перианална болест – се јавува на надворешниот дел од аналниот отвор и се јавува кај околу 30% од пациентите со Кронова болест.

Фактори кои влијаат на развојот на оваа болест:

Оваа болест се јавува подеднакво и кај мажите и кај жените. Точната причина сè уште не е позната, но постојат одредени фактори кои влијаат на нејзиниот развој:

 • Генетика – дури 20% од луѓето со Кронова болест во потесното семејство имаат некој со истата болест.
 • Животна средина и начин на живот (стрес и исхрана)
 • Возраста на пациентот
 • Пушењето

Симптомите се многубројни кога станува збор за оваа болест и во повеќето случаи се развиваат постепено, но најчести се овие:

 • Дијареа
 • Стомачни грчеви
 • Крвава столица
 • Воспаление на слузницата на дебелото црево (како кај улцеративен колитис)
 • Треска
 • Бесвест
 • Губење на апетит
 • Губење на тежина
 • Афти во устата
 • Се чувствува како цревата да не се доволно празни дури и по празнењето
 • Честа потреба за движење на дебелото црево

Ако имате некој од овие симптоми, тоа автоматски не значи дека имате Кронова болест, бидејќи овие симптоми може да бидат знак за други здравствени состојби, но секој ќе препорача лекар да оди на преглед.

Advertisement