Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи подароци!
Еднаш имаше три дрвја на еден рид во шумата. Размислуваа за своите надежи и соништа кога првото дрво рече: „Еден ден, се надевам, ќе станам ковчег со богатство. Можеби ќе бидам украсен со прекрасни резби и сите ќе можат да ја видат убавината“.

Потоа друго дрво рече: „Еден ден ќе бидам моќен брод. Ќе носам кралеви и кралици низ водите и ќе пловим до краиштата на земјата. Сите ќе се чувствуваат безбедно во мене поради силата на моето тело“.

Конечно, третото дрво рече: „Сакам да растам и да бидам највисокото и најрамното дрво во шумата. Луѓето ќе ме видат на врвот на ридот, ќе ги погледнат моите гранки и ќе мислат на небото и на Бога и колку сум близок со нив. Ќе бидам најважното дрво на сите времиња и луѓето секогаш ќе ме паметат“.

По неколку години молење за нивните соништа да станат реалност, група дрвокрадци дојдоа до дрвјата. Еден дојде до првото дрво и рече: „Ова изгледа како силно дрво, мислам дека ќе можам да го продадам дрвото на столар.“ И тој почна да го сече дрвото. Дрвото беше среќно. Знаеше дека дрвосечачот ќе може да направи ковчег со богатство од него.

Advertisement

На друго дрво, дрвосечачот рече: „Ова дрво изгледа силно; Ќе го продадам на бродоградилиштето.„Другото дрво беше среќно. Знаеше дека е на пат да стане моќен брод.

Кога дрвосечачот стигнал до третото дрво, дрвото се исплашило. Зашто, ако го скратат, нема да му се остварат соништата. Еден од дрвосечачите рече: „Не ми треба ништо посебно од моето дрво, па ќе го земам ова.“ И го исече дрвото.

Кога првото дрво стигнало до столарот, тој го направил јасли за хранење стока. Го ставиле во штала и го наполниле со сено. Тоа не беше она за што се молеше.

Второто дрво било искористено за да се направи мал рибарски брод. Неговите соништа за моќен брод што превезува кралеви се завршени.

Третото дрво беше исечено на големи парчиња и оставено само во темница. Годините минуваа, дрвјата ги заборавија своите соништа.

Еден ден, маж и жена доаѓаат во шталата. Таа родила и го ставила детето во јасли од првото дрво. Човекот претпочиташе да може да му направи лулка на детето, но ќе мора да се користат и овие креветчиња. Дрвото, гледајќи ја убавината на детето и неговата чудност, ја почувствува важноста на овој настан, предвидувајќи дека во себе го чува непроценливото богатство на сите времиња.

Години подоцна, група луѓе се качуваат на рибарски брод направен од друго дрво. Еден од нив бил уморен и отишол да спие. Додека пловеле по водата, се кренала голема бура и дрвото сфатило дека не е доволно силно да ги заштити луѓето. Луѓето разбудија човек што спие; стана, рече: „Мир“ и бурата стивна. Тогаш дрвото сфатило дека носи крал над кралевите.

Конечно, некој доаѓа и го зема третото дрво. Се носеше низ улиците додека другите луѓе се потсмеваа на човекот што го носеше. Кога стигнале на местото, човекот бил прикован на дрво и го кренале да умре на врвот на ридот. Кога дојде неделата, дрвото виде дека е доволно силно да застане на ридот и да биде блиску до Бога, бидејќи Христос беше распнат на него.

Пораката на оваа приказна:

Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи подароци. Секое дрво го доби она што го сака, само не на начинот на кој го замислуваше. Не секогаш знаеме што планира Господ за нас. Знаеме дека Неговите патишта (патишта) не се наши патишта (патишта), но Неговите патишта (патишта) се секогаш најдобри.

Advertisement