Најпознатите растенија во историјата на медицината

Божјо растение, единствено запишано во Библијата и Куранот! Народот верува дека тој е свет и дека Бог го создал да лекува се што може да измачува еден човек. Nigella sativa (позната како ким, црн ким, чурокот или калини) е едногодишно растение од семејството Ranunculaceae.

Познат по својот плод – црно семе наречено црн ким (не мешајте го со ким, Cumunum ciminum, кој можете да го најдете во речиси секоја продавница). Црн ким Тоа е едно од најпознатите растенија во историјата на медицината. Во древниот Египет се користел за подобрување на варењето, настинки, главоболки, инфекции и забоболки.

Во гробницата на фараонот Тутанкамон се пронајдени семки од црн ким. Калини се споменува во Библијата и хадисот. Пророкот Мухамед за него вели: „Црниот ким ги лекува сите болести освен смртта.
Универзален лек

Advertisement

Црниот ким, ким или Nigella sativa, се користел во древниот Египет, а денес е познат како едно од најефикасните лековити растенија во превенција и третман на многу здравствени проблеми. Многумина го нарекуваат и универзален лек, кој лечи речиси сите болести.

Спроведени се повеќе од 200 студии на различни универзитети и докажано е дека кимот има корисен ефект врз голем број болести, особено автоимуните – како мултиплекс склероза, ревматоиден артритис, псоријаза, астма, алергии, алергиски ринитис и холестерол. и триглицериди. Олеснува дијабетес, висок крвен притисок , егзема, акни, бронхитис, пневмонија и синузитис, гастритис, чиреви, инфекција со Helicobacter pylori , заболување на црниот дроб, хроничен замор, слаба циркулација, рак и е исклучително корисен за хемотерапија и зрачна терапија.

Црниот ким е клинички докажано дека ги ублажува симптомите на алергии, алергиски ринитис и алергиска астма. Неговото масло ги проширува дишните патишта и го олеснува дишењето, а неговото антибиотско дејство го спречува развојот на секундарни бактериски инфекции, кои често се јавуваат при сезонски алергии.

Го подготвува организмот на природен и безбеден начин да реагира понежно на алергените и постепено ја зголемува толеранцијата на организмот кон нив.

Одлично за срцето

Ким, исто така, има корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем . Со зајакнување на ѕидот на крвните садови и зголемување на нивната еластичност доведува до регулација на артерискиот притисок. Истражувањата покажаа дека употребата на масло од црн ким доведува до намалување на вкупниот холестерол, триглицеридите и таканаречениот лош (ЛДЛ) холестерол. Може да се користи за намалување на шеќерот во крвта со стимулирање на панкреасот да лачи инсулин и зголемување на чувствителноста на клетките на него.

Посебно делува на дијабетес тип 2. Во последните години истражувањата го докажаа антитуморното дејство на црниот ким, а може да се користи и како помошно средство во лекувањето на ракот бидејќи директно делува на малигните клетки и ја зајакнува одбраната на организмот .

Advertisement