Најважно е да ги зајакнете мускулите.

Болката во ‘рбетот за време на бременоста е релативно честа појава кај трудниците.

Вашето тело потоа се менува, матката се шири, а стомачните мускули ослабуваат, што врши притисок врз грбот. Нервите во ‘рбетот често може да се притиснат.

Покрај тоа, дополнителната тежина што ја носите значи оптоварување на вашите мускули и зглобови, што може да ја влоши болката во грбот .

Advertisement

Може да почувствувате недостаток на стабилност и болка додека одите, стоите и седите.

Околу три четвртини од бремените жени доживуваат болка во одреден момент од бременоста. Обично се јавува во доцните месеци и се влошува како што бременоста се приближува кон крајот. Оваа болка може да трае и по породувањето, но обично исчезнува во рок од неколку месеци.

Постојат два основни типа на болки во грбот кои се јавуваат за време на бременоста: лумбална болка која се јавува во долниот дел на грбот и болки во грбот во карлицата. Некои жени ги доживуваат двата типа на болка.

Лумбалната болка потсетува на болка во долниот дел на грбот што можеби сте ја чувствувале повремено пред да забремените. Може да почувствувате како болката се шири на вашите нозе. Долгото седење или стоење обично ја влошува болката, а најинтензивна е на крајот од денот.

Повеќето трудници чувствуваат болка во пределот на карлицата. Можете да го почувствувате длабоко во задникот и бутовите. Тоа може да биде предизвикано од активности како што се одење, качување по скали, вртење во кревет или кревање работи. Положбите во кои сте свиткани во половината (седејќи на стол и навалени напред) може да ја влошат болката уште повеќе.

Дали таквата болка во ‘рбетот е исто како и ишијасот?

Кога болката ќе се прошири на задникот и бутовите, многу лесно може да се замени со ишијас, што е релативно ретко за време на бременоста, а се јавува само кај 1% од трудниците. Ако страдате од ишијас, болката во ногата ќе биде поинтензивна од болката во грбот, веројатно ќе почувствувате болка под коленото, во пределот на стапалата и прстите. Болката ќе биде придружена со пецкање и чувство на вкочанетост.

Потешка форма на ишијас може да предизвика вкочанетост во препоните и гениталната област. Може да имате потешкотии со мокрењето. Ако мислите дека имате ишијас, задолжително посетете лекар.

Многу е поголема веројатноста да почувствувате болки во грбот ако сте ги почувствувале пред бременоста или за време на претходната бременост. Исто така, седентарен начин на живот, слабата флексибилност и слабите мускули на грбот и стомакот го зголемуваат ризикот од болки во грбот за време на бременоста. Бременоста со близнаци и дебелината може да го зголемат ризикот од болки во грбот.

Што да направите за да спречите болка?

Ако имате болки во грбот, задолжително јавете се на лекар за да го отстраните сомнежот дека ова е почеток на предвремено породување. Кога знаете дека ова не е компликација на бременоста, треба да се обидете да ја елиминирате болката.

Секако, како и секогаш, најдобро е да се превенира наместо да се лекува, па затоа треба да размислите порано – обидете се да го држите под контрола зголемувањето на килограмите, да јадете правилно и да правите вежби прилагодени на вашата моментална состојба и можности.

Ако сè уште почнувате да чувствувате болки во грбот, не земајте лекови за да ја ублажите, туку обидете се да ги зајакнете мускулите на задниот и предниот абдоминален ѕид со посебни вежби , земете појас за трудниците да го подигнат стомакот и да го намалите оптоварувањето на долниот дел од ‘рбетот. Избегнувајте чевли со високи потпетици, а носете чевли со средна потпетица, кои обично се препорачуваат за време на бременоста. Не стојте долго, прошетајте кога ќе имате можност. Препорачливо е да спиете и на потврд душек.

Бидејќи треба да избегнувате какво било оптоварување на ‘рбетот, не кревајте тешки предмети, што вклучува кревање деца. Ако треба да кренете нешто, свиткајте ги колената и исправете го ‘рбетот така што колената, а не’ рбетот, да го трпат товарот.

Понекогаш масажата може да помогне – а не само професионалната. Замолете го вашиот партнер да нанесе масло на долниот дел од грбот, а потоа нежно масирајте ги мускулите на двете страни на ‘рбетот, од дното нагоре.

Advertisement