Гоџи бобинките во последните години се рекламираат како извор на здравје и вечна младост

На интернет можете да најдете многу текстови за нивните лековити својства. Тие се продаваат како бобинки кои лекуваат дијабетес, висок крвен притисок, па дури и ви помагаат да изгубите тежина. Исто така, се тврди дека тие се полни со антиоксиданси.

Маркетиншки трик

Можеби не би било толку страшно доколку ова растение не се продаваше по цена од 1000 дeнари за килограм, а колку е повисока цената, толку повеќе расте нивната ефикасност во очите на купувачите.

Advertisement

Постојат тврдења дека тие можат да бидат отровни

Постарите растенија произведуваат бобинки кои содржат поголеми количини на атропин – алкалоид кој може да биде токсичен. Што се однесува до приказната дека содржи најмногу антиоксиданси, тоа не е потребно во научните студии.

Има и такви кои тврдат дека бобинките содржат најмногу витамин Ц, но всушност има доволно витамин Ц во нашето овошје и зеленчук. На пример, piperkata, која никнува како луда во нашата клима, е исклучително богата со овој витамин.

Дали тогаш да консумирам гоџи бобинки?

Доколку сте љубители на овие бобинки, можете слободно да ги консумирате, умерено. Спротивно на тоа, ако ги консумирате само затоа што мислите дека се исклучително здрави, а не ви се допаѓа вкусот, подобро заборавете на нив. Конзумирањето на овие бобинки не носи повеќе здравствени придобивки од консумирањето боровинки, јагоди и цреши.

Advertisement