Никој не може да ги негира придобивките од еден од најчестите зеленчуци во светот, имено лукот. Не се користи само во готвењето, туку и со него успеваме да се справиме со голем број тегоби, како и да го зајакнеме нашиот имунитет. Сепак, лукот може да биде штетен за некои луѓе кои страдаат од одредени болести.

Денеска ќе ви кажеме малку повеќе за тоа кој не треба да јаде зеленчук, а доколку сепак се одлучите да го правите тоа, важно е да се придржувате до разумни количини и во никој случај да не претерувате.

Кои луѓе не треба да јадат лук?
Долго време, корисните својства на лукот успеваат да предизвикаат жестоки дискусии меѓу лекарите и нутриционистите. Докажано е дека ова растение го зајакнува имунолошкиот систем на човекот и го штити нашето тело од вируси и настинки. Сепак, важно е да се консумира во ограничени количини доколку не сакаме ефектот да биде спротивен. Неколку чешниња лук дневно се доволни за да го извлечете максимумот од него.

Ако некое лице страда од проблеми поврзани со гастроинтестиналниот тракт, оваа сума би била преголема за него. Зеленчукот сè уште не се препорачува за луѓе кои имаат отворен чир на желудникот. Не е добра идеја да го консумираат луѓе кои страдаат од гастритис. Лукот е многу веројатно да предизвика уште поголема непријатност ако имате некои од овие болести. Бидете разумни кога го консумирате и никогаш не претерувајте!

Advertisement
Advertisement