Со популарната телевизиска серија „Сексот и градот“ пораснаа бројни генерации, а со неа и женската сексуалност почна да се гледа на сосема поинаков начин.

Жените од различни возрасти имаат сексуален живот, а желбата за секс не е поврзана само со дваесеттите и младоста.

Истражувачи од Тексас провериле колку сексуалната желба е поврзана со возраста, пишува Your Tango.

Биолошкиот часовник и неговото гласно чукање многу влијаат на желбата за секс.

Advertisement

Во своите триесетти, жените често можат да го слушнат тој часовник. Токму тој ги принудува жените „да ги искористат преостанатите години за породување“ и на тој начин нивното либидо се зголемува во одреден период од животот.

Студијата, објавена во списанието Personality and Individual Differences, опфатила 827 жени кои биле поделени во три групи: висока плодност на возраст од 18 до 26 години, ниска плодност на возраст од 27 до 45 години и менопауза помеѓу 46 и 46 години. 40. од сега па натаму.

Врз основа на одговорите на учесниците во онлајн прашалникот, истражувачите откриле дека жените на возраст од 27 до 45 години (оние во категоријата со ниска плодност) имаат „зголемен сексуален нагон како одговор на намалената плодност“ и дека имаат чести сексуални фантазии, активни сексуален живот и подготвеност за повремен секс“, пишува Фактор

– Нашите наоди сугерираат дека жените не мора да „лудуваат по бебе“ за да доживеат сексуална кулминација. Нашите резултати покажуваат дека нема ништо посебно во триесеттите, туку дека овие однесувања се манифестираат кај сите жени кои доживуваат пад на плодноста.

Можеби е потешко да се зачне по 35 години, но истражувањата покажуваат дека жените ќе бидат мотивирани до менопаузата – објаснила научникот Џудит Истон.

Advertisement