При првите симптоми на вртоглавица или зашеметеност, применете ја оваа техника!

Наскоро доаѓа убавото време и ќе биде време за патување, патување со различни начини на транспорт. Сепак, задоволството од патувањето може да биде уништено од симптомите на вртоглавица или зашеметеност. Ова е доста вообичаено во воден транспорт, патување со автобус, автомобил, авион.

Како резултат на слабоста на вестибуларниот апарат, се јавуваат невро-вегетативни реакции на телото, кои се изразуваат со непријатни сензации. Најчести од нив се вртоглавица, гадење, слабост, прекумерно потење и повраќање. Поретко – силна главоболка, абдоминална болка, заматена свест.

Во моментов се продаваат многу ефективни лекови за борба против овие симптоми. Ако не сте се подготвиле за вашето патување и не сте го купиле вистинскиот лек, можете да се справите со несаканите ефекти користејќи ја оваа едноставна техника.

Advertisement

Точкови техника за вртоглавица или зашеметеност

Нејзината суштина е во алтернативното лесно притискање или триење на биолошки активни точки на прстите и зглобот.

1 точка
Со внатрешната страна на дланката на едната рака притиснете го зглобот на другата рака, исто така одвнатре. Ментално означете ја линијата каде што минува средниот прст на дланката. Во центарот на оваа линија на зглобот е посакуваната точка.

Направете неколку кратки, а потоа долги притискања ако чувствувате гадење, повраќање и други именувани симптоми.

2 точка
Ставете го палецот од десната рака во пределот помеѓу палецот и показалецот на левата рака. Точката ќе падне веднаш под палецот. Се препорачува лесно да се трие во круг во насока на стрелките на часовникот.


3 точка
3 точка комбинира две точки лоцирани во основата на вториот и средниот прст.


При првите знаци на вртоглавица или зашеметеност, оваа област треба да се трие од врвот до дното – од основата на прстот долж фалангата.

Можете лесно да масирате. Потребно е да се делува на центрите 10 минути, наизменично 20-30 секунди.

Advertisement