Постојат десетици рецепти за лекување на проширени вени, но не секоја од нив всушност е доволно ефикасна. Ако страдате од овој проблем, еден од најлесните опции е да ги користите чудесните зелени домати за лекување.

Многу лесно можете да ги излечите проширените вени со помош на зелен домат.

Ви ја нудиме оваа лековита рецепт од руската народна медицина:

Измијте неколку зелени домати и исечете ги на средно дебели парчиња. Ако доматите се градинарски, уште подобро! Наредете ги на проширените вени и прицврстете ги со завој.

Advertisement

Доматите треба да останат на болните делови до моментот до кој ќе почувствувате пецкање на кожата. Точното време кај секој човек е различно. Ако сепак почувствувате дека ви гори на кожата, отстранете ги доматите, измијте се со ладна вода – најверојатно овој третман не е соодветен за вашата состојба.

Постапката се повторува по 5 пати на ден и дава резултат уште по првите денови. По околу 14 дена нанесување јазлите ќе почнат да бледнеат, а болката и јазлите во вените – ќе исчезнат.

Како да се лекувате дома?

Освен што има теории според кои редовната консумација на домати ја спречува појавата на рак и други здравствени проблеми, вкусниот зеленчук содржи и супстанција која делува како аспиринот. Предметната киселина се смета за антикоагулант и докажано е дека ја разредува крвта.

Advertisement