Престојот во природа на летните горештини често го расипува овој досаден инсект, чиј залак за некои може да биде доста опасен. Затоа овој едноставен трик ќе ви биде вреден!

Веќе пишувавме за трикови и трикови за борба против крлежите и комарците, а сега на ред се пчелите кои можат да бидат особено загрозени во лето. Можеби звучи неверојатно, но една лажица шеќер и вода може да не спаси од пчелите, но и пчелите од изумирање.

На интернет и на социјалните мрежи се шири идејата во дворот да се остави лажица со мешавина од шеќер и вода. Изгледа чудно, но има многу добра причина за тоа што треба да ги поттикне сите да го прават истото.

Пчелите се исклучително важни суштества за опстанокот на нашата планета, но тажниот и загрижувачки факт е дека овие вредни инсекти изумираат. Пчелите хранат 90 отсто од светската популација и имаат огромна задача бидејќи опрашуваат речиси една третина од храната што ја јадеме.

Advertisement

Британскиот зоолог Дејвид Атенборо го смислил овој едноставен совет за сите: измешајте шеќер и вода, истурете ги во лажица и оставете ги во вашиот двор за да стигне пчелата. Едноставна мешавина од шеќер и вода ќе ја зајакне исцрпената пчела и ќе и помогне да се врати во кошницата. Со тоа, во голема мера ќе ги намалите шансите дезориентирана пчела да ве искаса вас или вашата најмлада во немилосрдната потрага по храна.

Можете да придонесете за опстанокот на пчелите и луѓето на друг начин: засадете цвеќиња на вашиот балкон или оставете ги дивите цвеќиња да заземат еден дел од вашиот двор. Ќе биде вистинско задоволство за пчелите!

Advertisement