Сремуш во народот е познат и како мечка или див кромид, а го нарекуваат и отровник. Ги убива ТОКСИНИТЕ ВО ТЕЛОТО, ГО ЗАЈАКНУВА ИМУНИТЕТОТ: За ова растение долго време се тврди дека е ПОЗДРАВО од ЛУК!

Долго време се сметаше за исклучително лековито растение и едно од најдобрите за прочистување на крвта, црниот дроб и дигестивниот систем.

Го намалува високиот крвен притисок, ја спречува атеросклерозата и благотворно делува на целиот кардиоваскуларен систем. Со помош на сремус е можно да се елиминираат главоболките и несоницата, да се олесни дишењето кај бронхитисот. Има антибактериско дејство и помага раните побрзо да зараснат.

Многу стручњаци тврдат дека сремушот е поздрав дури и од лукот, а поради изобилството на алин, кој под влијание на кислородот се претвора во алицин, лукот ги подмладува крвните садови и ги прави еластични. Сремус е богат и со есенцијални масла, вредни минерални соли, шеќер, витамин Ц, каротин…

Advertisement

Познатиот германски билкар Јохан Кинкл посебно ја истакна вредноста на сремушот, нагласувајќи дека луѓето би биле целосно здрави доколку редовно го јадат.

Сремуш може да се земе како свежа салата во комбинација со зелена салата, а може да се користи и како додаток на супи. Може да помогне во лекувањето на хипертензија.

Advertisement