Како што се одгледува насекаде во светот, можете да го најдете на секој пазар и во секое време од годината, се користи термички обработен или сушен, а има благ вкус. Буковките може да се подготват со јајца, како супа, да се печат на скара и често да се додаваат во гулаш. Оваа печурка личи на остриги, па не можете да ја помешате со отровни видови.

Познато е дека буковките го зајакнуваат имунитетот, поради што Кинезите со векови ги користат во својата исхрана. Тие користеле буковец за обновување на мускулите и тетивите, но и за намалување на болката. Ако се прашувате како печурките го зајакнуваат имунитетот, одговорот лежи во бета-глуканите.

Ако внимателно го погледнете составот на секој друг имунолошки сируп, ќе видите дека содржи бета-глукани.Бета-глуканите се користеле во медицината уште од праисторијата, а старите јапонски записи велат дека домашните животни кои јаделе дополнителни печурки не се развиле инфекции и малигни заболувања.

Денес е познато дека бета-глуканите имаат силно имуномодулаторно дејство, што значи дека имаат способност за интеракција со имунолошкиот систем, така што од една страна го зајакнуваат саканиот, а од друга го потиснуваат непосакуваниот имунолошки одговор.

Advertisement

Кој треба да користи буковец во исхраната?

Денес пожелно е овие печурки да ги користат луѓето во борба против хипертензија, разни инфекции, висок холестерол, но секако и за подобар имунитет.Обуковката е одлична за намалување на нивото на шеќер во крвта, па затоа се препорачува и за дијабетичари.

Advertisement