Доколку имате проблем со зголеменото ниво на холестерол, важно е да го промените начинот на исхрана, велат докторите.

Овие намирници се најдобар во тој случај, па доколку ги внесете во исхраната, можно е значително да го намалите процентот на масти во крвта.
Овес и јачмен

Овесната каша содржи растворливи видови растителни влакна кои особено се ефикасни во намалувањето на холестеролот затоа што се врзуваат за липопротеините со ниска густина (LDL) во дигестивниот тракт и помагаат да се елиминираат од телото. Докторите препорачуваат овес и јачмен како корисна храна за контрола на холестеролот.
Леб од интегрално или цело зрно

За луѓето со високо ниво на холестерол, овој вид леб е многу подобра опција од белиот леб. Содржи многу диетални влакна, а според мислењето на експертите треба да се трудиме да внесуваме по 30 грама растителни влакна дневно поради тоа што ѝ пречат на активната апсорпција на холестеролот во цревата.

Advertisement

Совет: За да ја намалите концентрацијата на лошиот холестерол, наjдобро е да јадете од 5 до 10 грама или повеќе растворливи растителни влакна дневно.

Advertisement