Многу различни болести и состојби предизвикуваат хронична болка. Еден од најчестите е артритисот.

Околу 21 милион возрасни луѓе имаат остеоартритис, состојба во која зглобовите се болни и на крајот може да доведе до толку силна болка што не можете да станете или да се движите.

Во зависност од факторите на ризик, болните зглобови можат да влијаат на секого, иако остеоартритисот најчесто се јавува со знаци на стареење.

Најчесто се јавува кај жени постари од 50 години и кај мажи над 45 години. Исто така, сериозноста и областа на болката се различни.

Advertisement

Кај жените, болката најчесто ќе се развие во лактот, колената и глуждовите, кај мажите во зглобот, колковите и грбот.

Но, само затоа што состојбата е вообичаена, не значи дека е неизбежна, дека не можете да ја спречите или да направите нешто за да ја контролирате.

Оваа смеса е специјално создадена за да ја смири непријатноста во зглобовите и мускулите со масла.

„Помешав 2-3 капки рицинусово масло со мала количина кокосово масло и масирав во коленото. Не ги доживеав непосредните ефекти, па отидов да спијам. Болката во коленото не ме разбуди и вкочанетоста ми беше намалена. Ја користев смесата само пет пати, а болката во коленото ја намалив од 97% на 3%.

Извор: novi.ba.

Advertisement