ГРЕШКА која речиси секој ја прави кога ги вари јајцата

Многумина ја прават истата грешка кога готват јајца. Ова може да доведе до здравствени проблеми и денес ќе споделиме повеќе информации за грешките што ги правите при готвењето на јајцата. Каде повеќето од нас грешат кога готвиме јајца? Многу домаќинки кога ставаат јајца да се варат, прво ја оставаат водата да зоврие, а потоа ги потопуваат јајцата во неа. Тоа се смета за грешка бидејќи производот мора да се остави во ладна вода, која претходно сме ја посолеле.

Кога водата ќе зоврие, се открива 7-8 минути, во зависност од тоа колку тврдо лице ја претпочита жолчката. По минутите, јајцата се оставаат во топла вода уште 4-5 минути, но мора да се отстранат од шпоретот. Потоа може да се потопат во ладна вода, да се излупат и да се консумираат. Ова е вистинскиот начин да се готви една од најпосакуваните намирници, имено јајцата. Се верува дека ако ги оставиме јајцата директно во топла вода, тоа ќе ја промени бојата на нивната жолчка. Ќе биде зеленикаво. Ова е железен сулфит, кој може да биде опасен за нашето здравје, предизвикувајќи ентеритис.

Следејќи ги упатствата за готвење што ви ги дадовме погоре, бојата на жолчката ќе биде портокалово – жолта и ќе извлечете максимум од јајцата.

Advertisement
Advertisement