Грчеви во нозете често се појавуваат во текот на ноќта. Оваа состојба се јавува кај дури 60 проценти од луѓето и може да биде прилично непријатна.

За да знаете како да спречите грчеви во нозете, важно е да знаете како настанува оваа состојба.

Не ги истегнувате мускулите

Некои студии покажуваат дека за тоа е виновен модерниот начин на живот. Додека нашите предци поминувале многу време во сквотирање, поза во која ги истегнуваме нозете и мускулите, модерниот начин на живот ја отстрани потребата за тоа. Исто така, постојат докази дека седентарен начин на живот негативно влијае на мускулите и тетивите, што може да доведе до грчеви.

Advertisement

Спиење во лоша положба

Други експерти забележале дека кога спиеме на стомак, ги држиме нозете испружени, што може да доведе до грчеви во мускулите. Кога нозете се во оваа положба долго време, дури и малите движења може да предизвикаат спазам.

Промена на годишните времиња

Едно истражување покажа дека ноќните грчеви се почести во лето отколку во зима. Иако можеби не важи за сите, грчевите може да се зголемат со промената на годишните времиња. Важно е да се разбере дека овие мускулни грчеви се поврзани со нервни проблеми, а не со нарушувања на мускулите.

Дехидрација

Една од причините за грчеви во мускулите секако може да биде дехидрација. Може да промовира електролитен дисбаланс во крвта, што може да биде еден од предизвикувачите на грчеви.

Тешка вежба

Напорните вежби отсекогаш биле поврзани со грчеви во мускулите. Преоптоварување и замор на мускулите може да предизвикаат локален мускулен спазам во мускулните влакна. Тоа им се случува дури и на професионални спортисти.

Недостаток на хранливи материи

Недостатокот на витамини како што се калциум, магнезиум и калиум може да игра важна улога во грчеви во мускулите. Секој од овие витамини помага да се одржи рамнотежата во организмот, а поради недостаток на еден од нив може да настанат грчеви.

Луѓето кои поминуваат многу време во стоечка положба се изложени на поголем ризик да доживеат грчеви, за разлика од оние кои седат. Во стоечката положба крвта и водата одат во долниот дел од телото. Ова може да доведе до нерамнотежа во телото и да го зголеми притисокот врз мускулите и тетивите, што може да доведе до грчеви.

Advertisement