Февруари е месецот кога полека, но сигурно се наѕира доаѓањето на пролетта и затоа има повеќе работа на терен отколку во претходните месеци. Сега започнува хранењето на пченицата и другите зимски култури – ‘рж, овес, маслодајна репка, јачмен.

Кон крајот на овој месец започнува сеидбата на пролетните култури како пролетната пченица, овесот, ржта и јачменот, се разбира доколку се поволни условите за температура и влажност на почвата. Не заборавајте да ја исцедите водата од ливадите во канал, ров или друг воден тек.

Посебна грижа за младите растенија

Ако времето дозволува, сега е идеално време да започнете со сеење ран зеленчук. Оранжериите и оранжериите, како што веќе пишуваше нашиот портал, покажуваат голема предност во однос на производството на зеленчук на полињата. Сепак, треба да бидат внимателни, бидејќи февруари може да биде студен и со многу снег. Ако врне снег, треба да обезбедите посебна грижа за младите растенија во оранжериите и оранжериите.

Advertisement

Раната сеидба е многу важна за растенијата како гравот, грашокот, спанаќот, црвениот и лукот кромид, ротквиците, бидејќи тие ртат на температура од три до пет степени.

Наскоро започнува сезоната на растење, идеално време за кастрење

Започнува кастрењето на коскеното овошје и јаболкото. Наскоро ќе започне вегетацијата, па затоа треба да се кастреат крушите, јаболката, сливите, дуњите, црешите, вишните и црните рибизли.

Откако ќе го направите ова, започнете со зимска заштита (прскање) на овошките. Исто така, ако времето дозволува, ископајте го овоштарникот. Сега е идеално време за кроење, со цел да се подмлади овоштарникот.

Подготовката за садење винова лоза започнува во лозјето. Ѓубриво и минерални ѓубрива се расфрлаат низ земјата. Лозјето се сече кога е зрело. Закројувањето во лозјето треба да се врши во периодот на мирување на лозата. Во континентална и умерено континентална клима, може да се закрои во зима, како и во рана пролет.

Во овој период може да се исечат и украсни растенија

Одредени видови украсни растенија може да се закројат веќе во февруари. Ова се однесува на камелиите, хидрогените, манголиите и божурите. Бидете внимателни и отстранете ги само исушените, скршените, оштетените гранки.

Во овој период можете да исечете и украсни растенија кои изгледаат неуредно и обраснати, но треба да внимавате на младите ластари за да не ги исечете и нив.

Advertisement