Сода бикарбона, која многумина ја сметаат за „чиста“, во аптеките се продава по многу повисока цена од „обичната“ што можете да ја најдете во локалните продавници за храна, спакувана во вреќи.

Во јавноста постои верување дека кесите содржат алуминиум, додека вториот, кој се продава како „чист“ нема слични примени.

Хемичар и фармацевт објаснуваат дали навистина има разлики во содата бикарбона што ја купуваме во продавница во однос на онаа што ја добиваме во аптека.

– Во сода бикарбона нема алуминиум, тоа едноставно можете да го заклучите врз основа на хемиската формула на ова соединение – вели за Телеграф професорката по хемија Ивана Лаутаревиќ.

Advertisement

Таа објаснува дека натриум хидрогенкарбонат, сода бикарбона или натриум бикарбонат чија формула е NaHCO3, е соединение во кое апсолутно нема алуминиум, што може да се види од хемиските елементи, но и од реакцијата со која се формира.

– Сода бикарбона се добива со хемиска реакција, а самиот процес се нарекува Solvay процес: NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3, а потоа NH4HCO3 се соединува со натриум хлорид и се добива: NH4HCO3 + NaCl → NaHCO3 + NH4Cl.

Во оваа реакција никаде нема алуминиум, чиј хемиски симбол е Ал – објаснува професорот по хемија.

Таа наведува дека тоа повеќе личи на заблуда, што е маркетиншки трик.

– Нема логика во тоа верување, бидејќи составот на сода бикарбона е ист. За крај прочитајте го составот на чантата во продавница и на онаа што ја купувате како „чиста“, па ќе видите дали има разлика – истакнува Лаутаревиќ.

Лековитата сода бикарбона што се продава во аптеките има, додуша, полуксузна амбалажа.

– Во синтезата на сода бикарбона нема алуминиум, но ние што работиме во аптеките не можеме да знаеме дали има некое таканаречено загадување и дали се внесени некакви нечистотии во производството – вели за Телеграф фармацевтот Горан Стаменковиќ.

Тој објаснува дека неговата намена е слична без разлика дали се купува во аптека или во продавница.

– Точно е дека на пакувањата што пристигнуваат во аптеките пишува дека е „чиста“ сода бикарбона, односно без алуминиумска мешавина, а за да знаете дали тие во продавницата имаат некакви адитиви, мора да го прочитате составот, кој е задолжително, наведено на пакетот – советува тој.

(Telegraf.rs)

Advertisement