Aко одредени делови од вашето тело се отечени, постои можност да се задржат поголеми количини на вода во вашето тело. Иако човечкото тело се состои од 85 проценти вода, задржувањето на водата во нашето тело може да предизвика голема непријатност.

Според нутриционистот Британи Дан, вишокот течност поминува низ бубрезите и се излачува преку мокрење, но понекогаш вишокот течност може да се заглави помеѓу органите и кожата. Ова се некои од причините зошто имате вишок вода во вашето тело.
Конзумирате премногу сол

Солената храна може да доведе до зголемување на телесната тежина. Ова е обично вообичаена работа што може да се случи бидејќи солта ќе ја извлече водата, но тоа е обично краткорочно прашање.

Времето на менструалниот циклус

Advertisement

Менструалниот циклус исто така може да биде виновен за вашата тежина. Многу жени имаат тенденција да задржуваат вода пред и за време на нивниот менструален циклус. Ова се должи на хормоналните промени за време на менструалниот циклус што исто така може да доведе до осетливост на градите.

Јадете многу јаглехидрати

Јаглехидратите се уште една причина зошто вашето тело можеби задржува вишок вода. Задржувањето на водата е под влијание на нашите енергетски резерви, односно гликогенот, кој складира три до четири грама вода за еден грам. Кога ќе престанете да јадете јаглехидрати, вашето тело го троши вашиот гликоген за да го снабдува со енергија. Како што се троши складираниот гликоген, вишокот вода заминува.

Дехидрирани сте

Кога сте дехидрирани, вашето тело копнее за вода. Затоа, сосема е соодветно дехидрацијата да резултира со задржување на водата за да се врати рамнотежата. Според клиниката Мајо, други симптоми на дехидрација вклучуваат поретко мокрење, вртоглавица, замор, интензивна жед и темна урина.

Имате проблеми со тироидната жлезда

Ако работата на тироидната жлезда е забавена, лекарот треба да ви препише диуретик кој помага да се отстрани вишокот вода. Ако мислите дека имате проблем со тироидната жлезда, задолжително контактирајте го вашиот лекар за да добиете соодветен третман.

Advertisement